Početna Aktuelno Siniša Mali: USPELI SMO DA ZADRŽIMO MAKROEKONOMSKU STABILNOST

Siniša Mali: USPELI SMO DA ZADRŽIMO MAKROEKONOMSKU STABILNOST

PODELI

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da se Srbija nosi sa krizom bolje od drugih, stabilnija je, ali i otpornija.

“Srbija se nosi bolje od drugih sa krizom, stabilniji smo, sačuvali smo radna mesta i fabrike. Godinu smo počeli jednokratnom pomoći penzionerima od 20.000 dinara, dva puta po 100 evra mladima, nabavljali smo energente, i uz sve to uspeli smo da zadržimo stabilnost”, rekao je Mali.

Mali je naveo da je ceo svetu u najvećoj ekonomskoj krizi od Drugog svetskog rata i svi su u velikom problemu.

Mali je istakao da je Srbija reagovala jako i agresivno kada je korona krenula i sa skoro devet milijardi evra pomogla našu privredu, mlade.

“Kako se kriza nastavljala, nastavljali smo i pomoć”, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost, prihodi su nam mnogo bolji i održavamo obećanje da teret krize preuzima država.

Imamo dovoljno gasa za grejnu sezonu. Danas nam je cena struje skoro deset puta veća, ceo svet je u teškoj situaciji. Naredna godina će sigurno biti još teža, ali nama je budžet uravnotežen, vodimo računa o svakom dinaru.

Mali je rekao da 1. decembra kreće prijava za pomoć od 5.000 dinara za mlade. U decembru će prosečna plata biti 720 evra.

Narednih nedelja odluka o pravcu razvoja energetike

Mali je rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da će narednih nedelja biti doneta odluka o pravcu u kom će energetski sektor biti razvijan.

“Narednih par nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo. Potrebno je da se milijarde ulože u energetiku, ali je ova kriza pokazala da, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zemlje u budućnosti je energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome”, rekao je Mali.

Dodao je da je svaka diverzifikacija izvora snabdevanja energentima poput gasne interkonekcije sa Bugarskom, saradnja sa Azerbejdžanom, kao i saradnja sa zemljama kroz Otvoreni Balkan, neophodna kako bismo ublažili posledice energetske krize i generacijama koje dolaze ostavili apsolutno stabilno snabdevanje energentima.

Izvor: Tanjug/TV Pink