Početna Aktuelno Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: REPUBLIKA SRPSKA U SRBIJI UVEK IMA OSLONAC I...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: REPUBLIKA SRPSKA U SRBIJI UVEK IMA OSLONAC I POMOĆ

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će narod i rukovodstvo u Republici Srpskoj u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu imati poverenje, i ko će uvek pomoći koliko može na svaki mogući način.

Predsednik Vučić je, posle razgovora sa novim predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, rekao da je zahvalan na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu.

“Poželeo sam mnogo uspeha u radu gospođi Cvijanović u okviru Predsedništva BiH, a Dodiku da marljivo i uspešno radi u korist interesa naroda u Srpskoj“, preneo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da su razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom periodu.

“Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i Republike Srpske, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na Kosovu i Metohiji, razgovorima koje smo noćas do pred ponoć imali u Briselu, situaciji na KiM“, objasnio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je razgovarano i o svim važnim projektima, te preneo da je dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije. “Konkretizovali smo ideju o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Dogovor je da Srbija u projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskih sredstava“, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradnje auto-puta Rača-Bijeljina.

Ukazao je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredeljena da ostaje i opstane u svim projektima.

“Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština – Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja“, preneo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je važno da zajednički posao napreduje i da se vidi da kako sve naše veze od ekonomskih, kulturnih, jezičkih, duhovnih unapređujemo.

“Mi što se BiH tiče imamo sve veću trgovinsku razmenu. Tako i uvozimo sve više sirovina iz BiH. U prvih devet meseci je trgovinska razmena bila u vrednosti od 2,3 milijardi evra, čime je BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Približavamo se da budemo broj 1 partner BiH“, ukazao je predsednik Vučić.

Poručio je da će RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Zahvalio se narodu Republike Srpske na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.

“Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bi mogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela, aerodrom u Trebinju,…“, rekao je predsednik Vučić.

O Evropskom parlamentu: Dokon pop i jariće krsti, traže da priznamo Kosovo

Predsednik Vučić je izjavio da se u preporukama Evropskog parlamenta, pored sankcija Rusiji, spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, što je sakriveno od javnosti, poručujući da se zbog takvih preporuka nije naročito zabrinuo, da nismo zainteresovani za priznanje Kosova, i da sami donosimo odluke, u sopstvenom interesu.

Na pitanje ima li rezolucija EP, prema kojoj se napredak Srbije u EU i pristup fondovima, uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji, političku snagu ili posledice, predsednik Vučić je rekao da, pre svega, nije reč o rezoluciji, već o preporukama, ali da je suština u tome što je ostalo sakriveno da se u njima spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

“Nisu u pitanju samo sankcije. Znam da postoji deo javnosti koji bi da disciplinuje i predsednika i Vladu, da nam objasne kako moramo pod hitno da uvedemo sankcije, jer je to u najboljem interesu zemlje, dok je sve ostalo loša politika za Srbiju, zbog koje ćemo da ostanemo bez EU puta. Ali, preskočili su da pročitaju deo koji govori da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, pa pitam sve te ljude, koji hoće da nam govore o nečijoj dobronamernosti, što su to sakrili”, rekao je predsednik Vučić.

Zašto ne obavestimo građane šta stvarno traže od nas, a teže je od sankcija Rusiji, o kojima, kaže, sluša više od 270 dana.

“Jedan deo političke i medijske javnosti krije to od ljudi, jer bi onda bilo jasno šta takvi poslanici stvarno žele Srbiji, i bolje bi se razumela pozicija Srbije i državnog rukovodstva. Zato je potrebno da se krije”, konstatovao je predsednik Vučić.

Dodao je da je ponosan na ono što je predsednik Azerbejdžana juče rekao – da je on (Vučić) napravio da Srbija bude prepoznatljiva po tome što je slobodarska, samostalna i nezavisna, i da se samostalnost zemlje ne ogleda u himni, zastavi i grbu, što ima svaka država, već u načinu donošenja odluka, ponašanju u međunarodnoj areni.

“Ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavisnost Kosova, da je to najvažnija preporuka, onda se potvrđuju moje reči da, sve i da uvedemo sankcije Rusiji, potapšaće nas po ramenu, ali će onda stići nova rezolucija sa neophodnim priznanjem Kosova”, rekao je predsednik Vučić.

Dovoljno je, kaže, iskusan da to zna, dodajući da je i sinoć skoro do ponoći bio 50 puta na vezi sa Briselom, i reagovao na svaku reč i slovo.

“Nisam se naročito uzbudio i uznemirio zbog preporuka Evropskog parlamenta. Dokon pop i jariće krsti. Izgleda da im sve ide kao po loju, pa su zabrinuti za naše odluke. Hvala im za brigu, nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom”, poručio je predsednik Vučić.

A, što se tiče sankcija Rusiji, naveo je da Srbija ume sama da donosi odluke i razume potrebe svoje zemlje i građana, dodajući da čestita Evropi, jer su, “usrećili” svoje zemlje i narode sankcijama Moskvi.

“Mi ćemo da nastavimo da slušamo sve što govore, da pokazujemo poštovanje, a odluke ćemo da donosimo u interesu našeg naroda i države”, zaključio je predsednik Vučić.

Priština imala bolji dil pre dva dana, sada treba da ispuni sve dogovoreno

Predsednik Vučić je izjavio da je Priština pre dva dana imala na stolu, kako je rekao, “bolji dil” od onog koji je postignut po pitanju tablica na KiM, ali da je Priština imala pogrešnu procenu, kao i da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno ispunjavanje prethodnih dogovora.

Kako je rekao za povratak Srba u institucije ispunjen je prvi uslov, nema naplate novčanih kazni, otimanja automobila… Ostao je sada drugi – formiranje Zajednice srpskih opština.

“Kada se formira Zajednica srpskih opština onda idemo u nešto drugo”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara Fedaralne televizije kako će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da registruju nova vozila, rekao da ga čudi kako nije pitao šta je bilo sa Kurtijevom policijom koja je počela da naplaćuje novčane kazne pa se povukla.

“Oni su pre dva dana imali po meni bolji dil nego što su ga dobili juče. Zašto su to sebi uradili, ne znam, ne razumem ih, pogrešna procena i taktika, ali to je njihova stvar. Za nas je važno da nedvosmisleno stoji neophodnost ispunjavanja i implementacija prehtodnih dogovora, što je od ključnog značaja”, istakao je predsednik Vučić.

Naglasio je da je upravo na tome najviše insistirao, jer nema prelaska preko toga.

“Jer to će biti glavna zamka na čemu će oni da insistiraju, zato sam ja insistirao na toj rečenici – da postoji u toj izjavi, a to je poštovanje svih prethodno postignutih dogovora. To je za nas najvažnije”, dodao je predsednik Vučić.

Rekao je da je najvažnije da naš narod neće biti maltretiran i da će talbice KM ostati i opstati.

Predsednik Vučić je rekao da su imali pogrešnu procenu.

Izvor: Tanjug/TV Pink