Početna Aktuelno Vladimir Putin: Predstoje najopasnijih 10 godina od Drugog svetskog rata

Vladimir Putin: Predstoje najopasnijih 10 godina od Drugog svetskog rata

PODELI

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da svetu predstoji najopasnija i najvažnija dekada od Drugog svetskog rata.
“Stigli smo do istorijske prekretnice. Možda predstoji najopasnija i najnepredvidljivija i istovremeno najvažnija dekada od završetka Drugog svetskog rata”, rekao je Putin na forumu “Valdaj”, a prenosi TASS.

On je rekao i da je Rusija stvorila današnju Ukrajinu i da samo ona može da garantuje njen suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi TASS.

Putin je naglasio da je glavni cilj “specijalne vojne operacije” da se pruži pomoć Donbasu i ocenio da se situacija između Rusije i Ukrajine donekle može smatrati građanskim ratom.

On je rekao da su se Rusi i Ukrajinci, nažalost, usled niza razloga našli u različitim državama.

Istovremeno je optužio Kijev da trenutno čini sve što može da prikrije tragove da se priprema za provokaciju “prljavom bombom” i naglasio da nema nikakvog smisla da Rusija upotrebi takvu bombu.

“Mi nismo slučajno objavili informacije obaveštajnih službi o tome da pripremaju neki incident sa takozvanom ‘prljavom bombom’. Mi čak znamo gde se to otprilike radi”, rekao je Putin.

Dodao je da je naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da stupi u kontakt sa kolegama iz inostranstva i da ih upozori na pretnju Ukrajine “prljavom bombom”.

U tom je kontekstu pomenuo da se Rusija zalaže za to da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju dođe i proveri nuklearne objekte u Ukrajini.

Naglasio je da Rusija nikada nije samoinicijativno govorila da može da upotrebi nuklearno oružje

“Nikada nismo ništa samoinicijativno govorili o mogućoj primeni nuklearnog oružja, nego smo samo nagoveštajima odgovarali na izjave lidera zapadnih zemalja”, naveo je Putin.

Istakao je da Rusija ima vojnu doktrinu, u kojoj, kako je naveo, piše u kojim slučajevima, iz kog razloga, u vezi s čim i na koji način Rusija smatra mogućom primenu oružja za masovno uništenje u vidu nuklearnog oružja, a to su zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta, te osiguravanje bezbednosti ruskog naroda.

Putin je ocenio da nije Rusija dovela do današnje situacije i razvoja događaja u Ukrajini, nego Zapad.

“Jesmo li mi izvršili tamo državni udar koji je doveo do niza tragičnih događaja, uključujući našu specijalnu vojnu operaciju?”, upitao je Putin, obraćajući se na forumu “Valdaj”.

On je dodao da je širenje NATO bilo neprihvatljivo za Rusiju i da su svi pokušaji Moskve da im taj stav predoči ignorisani.

Ocenio je da je bilo neophodno da se pokrene specijalna vojna operacija u Ukrajini, jer se, kako tvrdi, Kijev pripremao za nove vojne operacije i nije prestajao sa granatiranjem Donbasa.

Ruski predsednik je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine.

Ocenio je i da samoproglašene narodne republike Donbasa ne bi opstale bez priključivanja Rusiji.

Gubici ukrajinske vojske do 10 puta veći od ruskih

Gubici ukrajinske armije na bojnom polju su ponekad sedam do deset puta veći od ruskih, izjavio je Putin.

Putin je rekao da o tome govori sa žaljenjem, navodeći da su gubici ukrajinske vojske uglavnom sedam do osam puta veći od ruskih.

Putin je rekao da Ukrajina ne štedi svoju vojsku i postavio pitanje da li oni koji dozvoljavaju takve stvari mogu da se nazovu pravim patriotama svoje zemlje.

Ruski predsednik je napomenuo da se ukrajinske pseudo patriote ne vode čak ni nacionalističkim idejama, već svojim sebičnim ekonomskim interesima, ne štedeći nikoga u borbi sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca.

“U Ukrajini je nacionalizam u čvrstoj vezi sa neonacizmom i to je veliki problem za sadašnji režim u Ukrajini i za one koji ga podržavaju, a Rusija ne može da to ne primeti i da stalno ne ukazuje da je to jedan od uzroka sadašnje krize”, zaključio je Putin.

 

 

 

Izvor: tanjug