Početna Aktuelno Predsednik Aleksandar Vučić : BIĆEMO UZ NAŠ NAROD NA KOSOVU I METOHIJI...

Predsednik Aleksandar Vučić : BIĆEMO UZ NAŠ NAROD NA KOSOVU I METOHIJI U BUDUĆNOSTI

PODELI

Prištinski režim ugrožava stabilnost i mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji svojim pretnjama da će nastaviti sa provođenjem akcije u vezi preregistracije vozila, istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i Srbima sa Kosova i Metohije.

“Saslušali smo jutros zahteve legitimnih predstavnika srpskog naroda sa Kosova i Metohije koji su nas upoznali sa njihovim potrebama, sa svim sa čim se suočavaju na Kosovu i Metohiji, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je kosovskometohijskim Srbima dao prištinski režim, posebno onima na severu pokrajine, a koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, ako je reč o tablicama izdatih od državnih organa u Srbiji, a koja označavaju mesta na Kosovu i Metohiji”, objasnio je predsednik Vučić.

Ukazao je da je reč o 9.000, odnosno 7.000 tablica.

Do sada je, preneo je predsednik Vučić, 18 lica ukupno, ali od toga svega nekoliko sa severa Kosova i Metohije, tačnije tri, prihvatilo promenu tablica i uradila ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

“U skladu sa tim, pretnje Prištine da će nastaviti sa provođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu i snagu, u potpunosti ugrožavaju stabilnost i mir, i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da je od predstavnika Kvinte i Evropske unije dobio demarš u kojem se navodi da Beograd treba da razume da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali da su problem vreme i metode, što, istakao je, nije tačno, i što je preneo i predstavnicima zapada.

Ukazao je da to samo pokazuje da je Evropskoj uniji i Kvitni u redu sve što Priština radi, ali im, navodno, samo trenutak ne odgovara.

“Pre nekoliko dana dobili smo demarš, stavove, predstavnika zemalja Kvinte i Evropske unije, usaglašene, u kojem se u tački 2 kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali je problem u vremenu i metodama i da to izaziva brigu”, preneo je predsednik Vučić u obraćanju javnosti.

Naglasio je da to nije istina, što je konstatovano i danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, a što je, napominje, saopštio i predstavnicima Kvinte i Evropske unije.

“Da, to nije istina i da obmanjuju javnost. Reč je o notornim lažima, jer oni nemaju nigde pravo, ni po jednom sporazumu”, rekao je predsednik Vučić.

Potrebno je, pojasnio je, da se prikaže da je Priština suštinski dobra, ali da nije možda najbolji trenutak, te da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice, a ne neke druge, jer oni ne podržavaju nezavisno Kosovo.

“A, na osnovu kog međunarodnog pravnog akta – to ne postoji. Ali, koga briga, tim gore po međunarodno pravo i sve drugo”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je i da su danas u Beogradu saslušali predstavnike Srba sa Kosova i Metohije, i rekli im da su sa njima uvek, i kada je teško.

“Tu smo za naš narod, i bićemo uz naš narod u budućnosti”, rekao je predsednik Vučić.

Suprotno svim dogovorima, Priština ukinula neutralne KS tablice

Predsednik Vučić izjavio je da Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na Kosovu i Metohiji, koje su statusno neutralne, ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice nezavisnog “Kosova”.

“Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama – jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice”, rekao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti.

Napomenuo je da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

“Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu, mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice nezavisnog “Kosova” koje nisu statusno neutralne”, naveo je predsednik Vučić.

Rekao je da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome, koju je potpisao “kosovski” ministar unutrašnjih poslova Agim Veliju.

“Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice”, naveo je predsednik Vučić.

Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda

Predsednik Vučić izjavio je da će prištinske vlasti naići na miran demokratski otpor srpskog naroda ukoliko krenu u oduzimanje KM tablica i poručio da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da su mu predstavnici Srba rekli da će demokratskim putem na miran način pružiti svaku vrstu otpora prištinskim vlastima.

Naveo je da je plan prištinskih vlasti da puste izlazak sa KM tablica sa teritorije Kosova i Metohije na teritoriju centralne Srbije, a da zatim u povratku, pre svega na Jarinju i Brnjaku, jer sa tim tablicama već ne mogu na jug Kosmeta, da im ne dozvole da se vrate na teritoriju pokrajine Kosova i Metohije ili kako oni kažu “Kosovo”.

“I da im ne daju da uđu više ikada sa tim tablicama. Samo nisu razumeli šta tada sve proizvode jer misle da tada nema problema na teritoriji “Kosova” pa će to da bude lagana odluka i neće im svet zameriti. Ne znam šta će im svet zameriti, ali svakako će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda”, rekao je predsednik Vučić.

Poručio je da neće biti ponavljanja marta 2004. godine, odnosno progona i pogroma Srba, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda.

Spremni na pregovore, ali neke stvari ne možemo da prihvatimo

Predsednik Vučić izjavio je da je Beograd spreman za razgovore i pregovore, ali da postoje stvari koje se nalaze u predlogu Francuske i Nemačke za rešenje pitanja Kosova i Metohije koje ne može da prihvati.

Nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohiji i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Vučić je rekao da su razmatrali i francusko – nemački plan, koji podržavaju Sjedinjene Američke Države i da će odgovor poslati u roku od 24 sata.

“Spremni smo da razgovore i pregovore nastavimo, ali postoje stvari koje mi nismo spremni da prihvatimo i ne možemo da prihvatimo”, rekao je predsednik Vučić.

Verujem da će biti pameti u Prištini i kod onih koji ih podržavaju

Predsednik Vučić poručio je da će država učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali i da veruje da će biti dovoljno pameti u Prištini i kod onih koji je podržavaju da ne idu protiv mirnog, srpskog naroda.

“Dogovorili smo da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj, srpski narod ukoliko bude napadnut”, preneo je predsednik Vučić novinarima.

Ipak, dodao je , veruje da će biti dovoljno pameti i u Prištini i “kod onih koji su ih podržavali u svakoj kriminalnoj odluci koju su donosili” da ne idu protiv, kako je istakao, mirnog, srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svome i da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, Rezolucijom 1244 i međunarodnim javnim pravnim poretkom.

Izvor: Tanjug/TV Pink