Početna Aktuelno Dan uoči izbora u BIH: U NEDELJU, 2. OKTOBRA GRAĐANI REPUBLIKE SRPSKE...

Dan uoči izbora u BIH: U NEDELJU, 2. OKTOBRA GRAĐANI REPUBLIKE SRPSKE NA ISPITU

PODELI

Kada je decembra meseca 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je zvanično prekinut građanski rat u Bosni i Hercegovini, vazduh je još uvek mirisao na barut, a trusno podrčje nastavilo da podrhtava pod kontadiktornim mirovnim uslovima. Ovim sporazumom Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih. Kako je uređenje pomenute zajednice koju čine dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH od početka izgledalo gotovo nemoguće i nakon više od dve decenije analizirajući  ustavne i političko-institucionalne temelje, tlo i danas pulsira pred izazovima.

U nedelju 2. oktobra održavaju se Opšti izbori u BiH, deveti po redu, na kojima će građani birati svoje predstavnike na svim  nivoima vlasti: u državi, federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Četiri izborna listića u nedelju će dočekati građane na biralištima, što govori u prilog da je reč o najkomplikovanijem izbornom sistemu u Evropi. Biraju se tri predstavnika za Predsedništvo BiH, po jedan iz redova Srba, Hrvati i Bošnjaka. Pored svega navedenog i jedni i drugi iz entiteta biraju svoje zastupnike i predstavnike za naredni izborni ciklus.

Na 5.903 biračkih mesta, građani će imati priliku da glasaju od 7:00 do 19 sati. Pravo glasa ima 3.368.666 birača. Biraju se članovi Predsedništva BiH, zastupnici za Parlamentarnu skupštinu BiH, zastupnici za Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH, Predsednik Republike Srpske i dva potpredsednika iz reda entitetskih kandidata, narodni poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske i zastupnici kantona u Federaciji BiH.

Važnost glasanja u Republici Srpskoj

Predstojeći izbori održavaju se u veoma složenim okolnostima. Od završetka rata do danas, Srpska je stajala između dva mača, istoka i zapada, Sarajeva i Banja Luke, a danas kada žele da joj ukinu ime, postojanje i identitet bitno je izaći na birališta i doneti pravu odluku. Republika Srpska nastala je na ideji slobode u veoma teškom vremenu, gde su mnogi borci položili svoje živote braneći svoj prag. Pritisak stranih sila je velik, Evropu je zahvatila vatra, koja preti da zapali odnose između Srba i Bošnjaka. Istini za volju nikada odnos ova dva narada nije bio stabilan. Političko Sarajevo je uvek sa nipodaštavanjem gledalo na Srbe iz Srpske. S druge strane, Srbi iz Srbije su stajali uz Srpsku i kroz sve ove godine uspostavili nikad jaču vezu kroz zajedničku saradnju u svim oblastima. Ako politički pogledamo, Srbija je garant opstanka Srpske.

Kakvi će rezultati izbora biti i u kakvom je narod raspoloženju kada je u pitanju budućnost Srpske saznaćemo u nedelju, nakon zatvaranja biračkih mesta. U kampanji koja je bila proteklih meseci u punom jeku istakla su se među kandidatima na nivou Republike Srpske sledeća imena.

Kandidati za srpskog člana Predsedništva BiH su: Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarovićm (SDS), Vojin Mijatović (Ujedinjeni za slobodnu BiH), Nenad Nešić (DNS) i Borislav Bijelić (Stranka Život).

Kandidati za predsednika Republike Srpske su: u borbi za predsedničko mesto nadmetaće se čak 31 kandidat, a između ostalih, nama poznata imena su; Milorad Dodik (SNSD), Jelena Trivić (PDP), Radislav Jovičić (DNS), Senad Bratić (Pokret Država), Ivan Begić i Ćamil Duraković (nezavisni kandidati), Neđo Đurić (SPS) i drugi.

Dva imena se izdvajaju u izbornoj trci i podeli političke vlasti. U pitanju su Milorad Dodik i Jelena Trivić, kandidati za predsednika Republike Srpske. Da li će Dodik opet zaslužiti odnosno opravdati poverenje građana ili ćemo videti novo lice u Banjaluci, pokazaće nedelja.

Vladajuća stranka SNSD i njen lider vodili su ozbiljnu kampanju koja je došla i do Moskve. Milorad Dodik je imao sastanak lično sa Vladimirom Putinom, što je jasni pokazatelj jake politike, nacionalno orijentisano koju vodi.

Po istraživanjima, šansu da vodi Srpsku u naredne četiri godine ima i Jelena Trivić. Mlada žena u politici koja je demonstrirala inicijativu i ima kapacitet za uspeh.

Sve su oči uprte u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu dan uoči istorijske odluke. Republika Srbija će uvek biti stub i oslonac našeg naroda u Srpskoj i garant mira i stabilnosti, kao i saradnik vlasti koja će se oformiti nakon izbora za naredne 4 godine.

Jedno je sigurno, ko god da pobedi mora raditi na izgradnji jake i perspektivne Republike Srpske.

Pobeda – info