Početna Aktuelno Petar Petković: U BRISELU SMO SE BORILI ZA MIR

Petar Petković: U BRISELU SMO SE BORILI ZA MIR

PODELI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković izjavio je da je jučerašnji dan u Briselu bio izuzetno težak, a da je delegacija Beograda, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem borila za mir, i za pronalaženje rešenja.

“Jučerašnji dan je bio izuzetno težak. Ne možemo da kažemo da je dan bio uspešan, ali dali smo sve od sebe da se izborimo za mir i da nastavimo razgovore kako bismo išli u pravcu kompromisnog rešenja”, rekao je Petković na pres konferenciji.

Petković je rekao i da je ponosan na način na koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče branio poziciju srpskog naroda i tragao za kompromisnim rešenjem, kako bi sačuvao mir i na miran i mudar način odgovarao predstavnicima međunarodne zajednice i Aljbinu Kurtiju, iako su razgovori juče bili neuspešni.

“Imamo predsednika koji se iskreno, posvećeno i odlučno bori za srpske interese, za interese srpskog naroda, i očuvanje mira na Zapadom Balkanu”, rekao je Petković.

Dodao je da su i brojni predstavnici međunarodne zajednice priznali da je delegacija Beograda bila posvećena, tragala za rešenjima, i da su svi jasno uvideli koliko je Beograd bio konstruktivan, izlazio sa predlozima i rešenjima i bio spreman da za dogovor, dok nije postojala nikakva spremnost i potpuno odbijanje Prištine, odnosno Kurtija.

“Predsednik Vučić vodio je računa da sve vreme, kao i svi članovi tima ostanu mirni i staloženi, isključivo posvećeni pronalaženju rešenja, da ne dozvolimo ni u jednom trenutku da nas Kurti isprovocira, a bilo je i takvih momenata”, rekao je Petković.

Predsednik Vučić obratiće se građanima o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima i ponašanju Aljbina Kurtija, u nedelju u 13:30, saopštio je Petković.

Predsednik Srbije, kako je rekao, ne može da se pomiri s tim da nemamo rešenja, da imamo sukobe na Kosovu i Metohiji i zato je ceo jučerašnji dan, a i danas radi na iznalaženju rešenja.

“U nedelju će predsednik govoriti o svemu, dijalogu, predlozima, ponašanju Kurtija, kao i našom željom da pre svega sačuvamo mir i stabilnost, živote naših građana na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

Ukazao je da je još iz Brisela predsednik Vučić zakazao sastanak sa političkim predstavnicima sa Kosova i Metohije, za nedelju u 11 časova u Palati Srbije.

Petković je dodao da će predsednik Vučić potom imati i telefonski razgovor sa predsednikom Azerbejdžana, sa kojim će razgovarati o kupovini struje po korektnim uslovima.

Potom će se predsednik Vučić, kako je rekao, obratiti naciji.

Izvor: Tanjug