Početna Aktuelno Ukrajinska kriza iz dana u dan

Ukrajinska kriza iz dana u dan

PODELI

Sto sedamdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Žestoke borbe u Donbasu. Nastavlja se napetost oko nuklearne elektrane Zaporožje. UN: Imamo kapacitet da podržimo misiju IAEA u toj atomskoj centrali. Sud DNR, koja je proglasila nezavisnost, saopštio je da je hrvatski plaćenik među trojicom stranih boraca kojima preti smrtna kazna. Brod sa ukrajinskim žitom krenuo ka Etiopiji.
Ruske snage granatiraju više od deset gradova na južnom frontu, posebno u oblasti Hersona, i gradove u Donjeckoj regiji, tvrdi Kijev.

Sa druge strane, ruska vojna uprava optužuje ukrajinske trupe za masovno granatiranje područja Zaporoške nuklearne elektrane.

Moskva je potvrdila da će učiniti sve da stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju posete najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Portparol UN-a Stefan Dižarik rekao je da Svetska organizacija ima i logističke i bezbednosne kapacitete da podrži posetu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) toj nuklearki, ukoliko se i Rusija i Ukrajina slože.

U regionu Zaporožja više od 30.000 ljudi podnelo je zahtev za rusko državljanstvo.

Načelnik Luganske oblasti, Sehij Gajdaj tvrdi da je ueksploziji ukrajinske rakete u Popasnoj u štabu “Vagnera””verovatno” poginulo više od stotinu boraca te ruske privatne kompanije.

Sud Donjecke narode republike, koja je proglasila nezavisnost, saopštio je da je hrvatski plaćenik među trojicom stranih boraca kojima preti smrtna kazna.

Britanac Džon Harding, Hrvat Vjekoslav Prebeg i Šveđanin Matijas Gustafson, koji su zarobljeni kod lučkog grada Marijupolja, mogli bi biti osuđeni na smrt.

Ruska vojska ispunjava sve zadatke i korak po korak “oslobađa Donbas”, kaže Vladimir Putin. Ruski predsednik dodaje da je Moskva spremna za jačanje vojnih veza sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike.

Brod sa 23.000 tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji isplovio je pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke, kao prva pošiljka u okviru pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu.

 

 

 

Izvor: tanjug