Početna Aktuelno Predsednik Aleksandar Vučić: “NORA” JE NAJVEĆA SNAGA SRPSKE VOJSKE

Predsednik Aleksandar Vučić: “NORA” JE NAJVEĆA SNAGA SRPSKE VOJSKE

PODELI

“Nora” je najveća snaga srpske vojske, konstatovao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, obilazeći novo naoružanje i vojne opreme na Vojnoj akademiji, gde su mu oficiri i vojnici potvrdili da su veoma zadovoljni najavom povećanja plata u vojsci za 25 odsto.

Predsednik je na prikazu prvo obišao upravo “Noru”, samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to “naša najveća snaga”.

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane su ga informisali da nedostaje da se proizvede još šest “Nora”, kako bi Vojska ukupno imali 36, odnosno za dva diviziona 18, kako je i predviđeno.

“Haubica 155 mm je najmoćnije oružje, to je trenutno najtraženiji kalibar i oružje na ukrajinskom ratištu, tamo gde je potrebno za dalekometnu paljbu. “Nora” pogađa, i sve što je na 150 metara, jer bojeva glava uništava sve u tom opsegu”, konstatovao je predsednik Vučić.

Zapitao je i koliko košta proizvodnja “Nore” i od nadležnih dobio odgovor da pojedinačno košta oko 1,5 miliona evra.

Zanimalo ga je i koliko ljudi radi u “Borbenim složenim sistemima” u Velikoj Plani, a predstavnici namenske su ga informisali da je u Plani 260 zaposlenih, a u Kuršumliji još 200.

Predsednik Vučić pitao je i vojnike da li su zadovoljni “Norom”, na šta su oni odgovorili potvrdno.

“Nije teška za upravljanje, to je složen sistem, ali ništa nije teško”, odgovorio mu je jedan od vojnika.

“Nora nam je najveća snaga”, uzvratio je predsednik Vučić.

Oficiri i vojnici, koje je predsednik pitao i da li su zadovoljni najavom o novom povećanju plata od 25 odsto, odgovorili odobravanjem.

Takođe, predsednik je obišao i borbeno vozilo “Lazar 3”, koji je sa uspehom prošao sva ispitivanja.

“Testirali smo težište rada, proveru vožnje na različitim podlogama i vožnju sa preprekama, proveravali sistem, tačnost i preciznost. Sva vozila su uspešno prošla testove”, rekao je oficir Vladimir Savić.

Dodao je da sva vozila imaju klimu, da ima dovoljno mesta i za vozača i za komandanta i za operatera, te da je “Lazar 3” izuzetno pouzdano i precizno borbeno vozilo.

Predsednik Vučić je mogao da čuje i da se “Lazar” pokazao odlično na različitim podlogama i da to što je “točkaš”, nije nikakav nedostatak, budući da, kako su objasnili vojnici, ima sistem centralne regulacije pritiska u točkovima, koji u zavisnosti od terena, ispušta ili “dopumpava” gume.

Nadležni su mu preneli i da se do kraja godine očekuje nova verzija “Miloša”, koji će biti duži za metar, imaće bolju zaštitu i moći će da primi dva borca više.

Predsedniku Vučiću su predstavljeni i modernizovani radari, kao i FAP-ovi kamioni, poslednja generacija, koji mogu da “povuku” sve od radara, lansirnih rampi, ukupne težine sedam tona tereta, uz ljudstvo.

“Oduševljeni smo ovim kamionima”, rekli su mu vojnici.

Video je i “Pasars”, sa novom šasijom, automatskim menjačem, kod kojeg su novi lanseri raketa, i oni su trenutno u fazi završnog ispitivanja.

Predstavljene su mu i bespilotne letilice “Pegaz”, koje su opremljene bombama, ali još nisu u upotrebi.

Taj “naoružani” Pegaz uvodi se u upotrebu od septembra, a predsednik Vučić konstatovao je da je srećan što to čuje.

Pogledao je i nove “Zastavine” pištolje, čijih će 230 novih, unapređenih, vojska preuzeti.

Izvor: Tanjug/TV Pink