Početna Aktuelno Ukrajinska kriza iz dana u dan: Borbe za istok zemlje

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Borbe za istok zemlje

PODELI

Sto dvadeset osmi dan rata u Ukrajini. Borbe se pretežno vode na istoku zemlje. Moskva optužuje ukrajinsku stranu da u školama i privatnim kućama raspoređuje teško naoružanje. Očekuje se plan za Kalinjingrad. Zbog ruskih “iskandera”, Berlin razmatra kupovinu protivraketnih sistema od SAD ili Izraela, a kupovinu PVO sistema najavljuju i Estonija i Letonija. Na Samitu NATO-a dogovorena dugoročna podrška Ukrajini. Putin: Imamo mnogo istomišljenika, ali se neki boje da to kažu.
I daljetraju borbe na istoku Ukrajine. Proruske vlasti u Luganskoj oblasti, koja je progasila nezavisnost, tvrde da su svi glavni putevi ka i iz Lisičanska, kao i rafinerija u tom gradu, pod kontrolom ruskih snaga.

Međutim, brigadni general ukrajinskih oružanih snaga Oleksij Hromov je istakao da trenutno nema planova za povlačenje iz Lisičanska.

Kijev je saopštio da na Zmijskom ostrvu, strateškoj ispostavi u Crnom moru, nema više ruskih trupa i da je sva njihova oprema uništena. Poručeno je da će ukrajinska vojska učiniti sve što je moguće kako bi brodovi koji prevoze žito prošli preko Crnog mora.

Na to je Moskva odgovorila da je povlačenje ruskih trupa sa Zmijskog ostrva “gest dobre volje”, kako bi se videlo da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih nacija da organizuje humanitarne koridore za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U međuvremenu, sa Samita NATO-a u Madridu stiže poruka da će Alijansa nastaviti sa dugoročnom i odlučnom podrškom Ukrajini, a predsednik SAD najavljuje da će Vašington Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći vredan 800 miliona dolara.

Paket će, kako je najavljeno, obuhvatiti protivvazdušne sisteme, radare, municiju.

Sa druge strane, Savet EU zatražio je saglasnost Evropskog parlamenta na predlog da se kršenje restriktivnih mera doda na listu “zločina EU”, predviđenih Ugovorom o funkcionisanju Unije.

U Savetu navode da je EU usvojila niz restriktivnih mera u kontekstu, kako navode, “ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine” i da je od suštinskog značaja da se te mere u potpunosti sprovedu na celoj teritoriji Unije.

 

 

 

Izvor: tanjug