Početna Aktuelno Ukrajinska kriza iz dana u dan

Ukrajinska kriza iz dana u dan

PODELI

Sto devetnaesti dan rata u Ukrajini. Ruske trupe stežu obruč oko Lisičanska – ukrajinski načelnik Luganska potvrđuje da je ruska vojska zauzele jedno naselje jugoistočno od tog strateškog grada. Borbe i oko Harkova. Moskva optužuje Litvaniju za blokadu Kalinjingrada, Brisel odgovara da Vilnjus samo sprovodi sankcije EU. Kremlj ne isključuje smrtnu kaznu za zarobljene američke borce, Vašington taj stav ocenjuje kao “užasavajući”.
Ruske snage zauzele sunaselje Toškivka jugoistočno od Lisičanskau Lugansku, rekao je načelnik te oblasti Sergij Gajdaj.

Prema njegovim rečima, ruska teška artiljerija intenzivno bombarduje Lisičansk, ali ukrajinske snage tamo drže teren.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je u svom redovnom video-obraćanju da je situacija u Luganskoj oblasti veoma teška, jer je, ako je naveo, Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih teritorija.

Sa druge strane, načelnik Harkovske oblasti tvrdi da je u granatiranju poginulo 15 civila.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su visokoprecizne rakete “oniks”, uništila ukrajinske hangare u kojem su bile bespilotne letelice “bajraktar” u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru.

Vladimir Putin je rekao da su protivvazdušni raketni sistemi S-500 “Prometej” počeli da ulaze u službu ruske vojske.

S-500 ima sposobnost da uništi balističke i aerodinamičke ciljeve, uključujući avione i helikoptere, kao i krstareće rakete. Radijus uništenja je oko 600 kilometara.

Ruski general-pukovnik Mihail Mizincev tvrdi da je armija te zemlje evakuisala za jedan dan skoro 22.000 ljudi iz rizičnih zona u Donbasu i drugim delovima Ukrajine, a ukupno od početka sukoba više od dva miliona ljudi, među kojima preko 318.000 dece.

Na optužbe Moskve da Litvanija blokira transport namirinice do ruske eksklave Kalinjingrad, Brisel odgovara da Litvanija samo sprovodi sankcije Evropske unije.

Kremlj je saopštio da ne može da garantuje da će američki vojni veterani, koji su zarobljeni kao borci na ukrajinskoj strani, izbeći osudu na smrtnu kaznu. Bela kuća ocenjuje taj stav kao “užasavajući”.

 

 

 

Izvor: RTS, RTV, Tanjug