Početna Aktuelno Petar Petković: ČUVAMO SVOJE POSTOJANjE NA KOSOVU I METOHIJI

Petar Petković: ČUVAMO SVOJE POSTOJANjE NA KOSOVU I METOHIJI

PODELI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Kirilo i Metodije, koju proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Liturgiju je sa vladikom Raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem služio episkop Kirilo.

Čestitajući praznik verujućem narodu, Petković je poručio da je važno da čuvamo svoje postojanje na Kosovu i Metohiji.

“Odavde iz carskog Prizrena upućujemo pozdrav svim ljudima dobre volje, stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde više nema kao što ih nema ni u Klini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini.

Ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoj na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da opstanemo i ostanemo. Kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju mnogo smo pomogli i činićemo i u narednom periodu sve što možemo kako bi naša Bogoslovija ovde mogla da opstane. Ako je izdražala vek i po treba i u narednim vekovima da traje”, istakao je Petković.

Petković je rekao da obnavljajući naše svetinje, učvršćujemo temelje našeg ostanka i opstanka.

“Ovaj naš prelepi katedralni hram Svetog Đorđa i Bogoslovija i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, ali i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u Pogromu 2004. godine. Obnovili smo naše svetinje, zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na Kosovu i Metohiji.

Još jednom želim da čestitam svima slavu, a da naša Bogoslovija koja traje vek i po traje i u narednim vekovima i decenijama, čestitam slavu i episkopu Raško-prizrenskom Teodosiju, Rektoru Bogoslovije, svim profesorima, učenicima i prenesem i predsednika Aleksandra Vučića”, preneo je Petković.

U nastavku posete Kosovu i Metohiji, Petković je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu prizrenskih bogoslovaca.

Izvor: Tanjug