Početna Aktuelno MILORAD DODIK ZA “GARDIJAN”: Putin me nikada nije izdao

MILORAD DODIK ZA “GARDIJAN”: Putin me nikada nije izdao

PODELI

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list “Gardijan” poručio da neće pokleknuti pred pretnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario. Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

– Čak mislim da mi se to dopada – izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro videti sa ruskim liderom. – Kada odem kod Putina, nema zahteva. On samo kaže, ”u čemu ja mogu da pomognem?”. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam poverenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si Đinpingom bi on takođe rekao “ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam – kazao je Dodik.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata. – Sve nevolje ovde su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja – izjavio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagoveštajem Nemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

– Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica – izjavio je on za “Gardijan” u svom kabinetu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sednice parlamenta RS 10. decembra, a Dodik je naglasio rešenost da to sprovede u delo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest meseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnje nacionalne armije BiH za polovinu. – Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom – izjavio je Dodik za “Gardijan”.

 

 

 

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR