Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: NEMAČKI BROSE VAŽAN ZA PANČEVO I CELU SRBIJU

Aleksandar Vučić: NEMAČKI BROSE VAŽAN ZA PANČEVO I CELU SRBIJU

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je tokom posete nemačkom Broseu u Pančevu da će ta fabrika doneti mnogo dobrog ne samo tom gradu već i celoj Srbiji, kao i da je ponosan na ne malu pomoć koju je država izdvojila za tu investiciju.

Predsednik je rekao da tu trenutno radi više od 350 radnika, a da će ih biti ukupno 1.100 i da je ta investicija vredna 180 miliona evra.

“Verujemo da će izvoz biti godišnje gotovo 500 miliona evra do 2025, kada se sve završi. Ovo je velika stvar za Pančevo, ceo Banat, Beograd, ali i celu Srbiju”, naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da mu se, ipak, najviše dopalo u fabrici to što je video naše ljude raspoložene i pune energije, jer znaju da rade nešto dobro ne samo za svoje porodice već i svoju zemlju.

“Država nije malo pomogla i ponosan sam na tu pomoć. Vama radnici želim da poručim da dugo radite u Broseu, da se usavršavate i budete zadovoljni, kao i da imate sigurnu budućnost u našoj Srbiji”, poručio je Vučić.

 

Pančevo je grad u narastanju i to će, zahvaljujući svim investicijama, biti jedno od najboljih mesta za život u Srbiji, rekao je Vučić.

“Pančevo je grad u narastanju koji će dobiti mnogo i biće jedan od najuspešnijih mesta u Srbiji. Imati Brose, rešeno pitanje Petrohemije…”, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je dodao da Petrohemiji ide dobro, da je na računu kompanije sada 11 milijardi dinara, odnosno 90 miliona evra, i da danas ne postoji problem u tom smislu, ali da problemi mogu da se jave ubuduće i da je zato potreban strateški partner.

“Jer vam dođe drugačiji talas, a čudna je konjuktura u poslovima petrohemije. Zato je važno da sa Rusima taj dogovor završimo i onda su Pančevci najveći deo problema rešili”, rekao je Vučić i dodao da će, samim tim, grad imati novca za lokalnu infrastrukturu, puteve, kanalizaciju, vodovod.

“Biće Pančevo jedno od najboljih mesta za život zahvaljujući investicijama. A, da se to poredi sa periodom kada je sve zatvarano… nema mnogo smisla i mislim da to ljudi znaju”, rekao je Vučić.

 

Vučić je ocenio da cilj jučerašnje akcije kosovske policije nisu bile mere koje je Kurti opravdava borbom protiv krijumčarenja,odnosno kako je rekao Vučić, borba protiv čokoladica, već isključivo provokacije i napadi na Srbe.

Vučić je, na pitanje da komentariše pravdanje Aljbina Kurtija da je akcija bila usmerena protiv multietničkog kriminala, naglasio da sam Kurti zna da ne govori istinu i da zna šta su mu bile stvarne namere i najavio da će o tome sutra detaljnije govoriti na TV Prva.

“Juče su hapsili čokoladice sa dugim cevima i oklopnim vozilima. Njima nisu bili cilj čokoladice, već isključivo provokacije i napadi na Srbe, a sve je bilo pokriveno time da su uhapsili u Peći i Prištini dvojicu. To je šuplja priča kojom stranci dolaze nas da ubeđuju da se radi o navodnoj borbi protiv kriminala”, dodao je Vučić.

Na pitanje o očekivanjima od sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN, rekao je da ne misli da će ona bilo šta rešiti.

“Šta god uradili Albanci imaće uvek podršku velike petorke. Malo je drugačiji sastav velike petorke u Savetu bezbednosti UN, ali to ne menja ništa. Mi možemo da očekujemo podršku Rusije i Kine, i nekih malih zemalja, ali to neće promeniti stvari ne terenu“, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da će sutra govoriti o ulozi „svih njih u bezumnim lažima u vezi borbe protiv kriminala, hapšenja „mars“ čokoladica sa velikom količinom ispucanih metaka“.

“Nije to prvi put, neka tuđa pamet je to izmislila. Nije to Kurti. Neka oni rade svoj posao mi ćemo svoj“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je jučerašnju objavu na društvenim mrežama, posle sastanka sa Srbima na KiM, sam napisao, i da je to stvarno tako da je teško čoveku dok ne donese određenu odluku.

“Lomite se danima, mesecima, nekada godinama, a kada donesete odluku potpuno ste rasterećeni, znate šta ste učinili da izbegnete svaku eskalaciju“, istakao je Vučić.

Podsetio je da je molio prvi i drugi put kada su tako nešto radili, ukazao da su za registarske tablice doveli oklopna vozila, pa onda ponižavali Srbe da prave špalir napuštajući sever Kosova pod punim naoružanjem.

 

Vučić je izjavio da “zna šta nam je činiti”, ukoliko kosovski Albanci ponovo upadnu na sever Kosova i uznemiravaju srpski narod i dodao da se nada da nikada nećemo imati priliku da vidimo na koji će način to uraditi.

Vučić je nakon obilaska fabrike i razvojnog centra kompanije “Brose” u Pančevu rekao, odgovarajući na pitanje novinara kako će zaštititi Srbe na KiM, da oni mogu da probaju sve što mogu protiv Srba pa će videti šta će se desiti.

“Srbi su me razumeli. Nisam to rekao pod emocionalnim pritiskom. Kada shvatite da ste saterani kao zemlja u ćošak ostaje vam da se predate ili borite. Predaja nije opcija, a neki drugi nek vide da li će da opravdavaju divljanje Albanaca na severu. Ja znam šta je nama činiti, zaštitićemo naš narod. Tačka. Kako, nadam se da nikada nećete morati da vidite”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio novinarku, koja je postavljajući pitanje o tome kako će zaštititi Srbe apostrofirala navodnu obavezu Srbije po Briselskom sporazumu, rekao da je pitanje postavljeno bez znanja šta piše u Briselskom sporazumu.

“To nema veze sa tim sporazumom” rekao je Vučić i objasnio da postoji jedino aneks sa NATO-om u vezi dolaska oklopnih vozila na sever.

“Oni (Kosovo) nemaju pravo da imaju svoju vojsku, a to što izmišljaju Kosovske bezbednosne snage uz pomoć stranaca to je drugo. Jasno je da nemaju pravo da dolaze na sever bez saglasnosti četiri gradonačelnika i Kfor-a. Ovo je 7 ili 8 upad ne bi li prikazali silu”, rekao je Vučić i dodao da je to kršenje onoga što je NATO potpisao i samog duha dijaloga.

“Dobijao sam izveštaje šta mediji tajkunski pišu i da su zabrinuti za bezbednost Srba. Imao sam u vidu bezbednost i položaj Srba, ono što sam imao želju da kažem rekao sam i nemam nameru da išta dodam”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je proverio u kakvim uslovima žive kineski radnici u Srbiji, Vučić je rekao da nije predsednik Kine da bi to proveravao i da je to posao za “naše kineske prijatelje”.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR