Početna Aktuelno Preminuo Dušan Duda Ivković

Preminuo Dušan Duda Ivković

PODELI

Legendarni košarkaši trener Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini.
“U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa”, rekao je prvi čovek Radničkog sa Crvenog krsta Goran Kalinić za Sport klub.

Komemoracija povodom smrti legendarnog Dude biće održana u ponedeljak 20. septembra u Narodnoj Skupštini Republike Srbije sa početkom u 16 sati, saopštio je Košarkaški savez Srbije (KSS).

Kako se navodi, Ivković će biti sahranjen u utorak 21. septembra u 12 sati u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.
Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine i bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.

Stasao je na Crvenom krstu, uz rođenog brata i legendarnog trenera Slobodana Pivu Ivkovića, a rezultatima koje je napravio vodeći najbolje jugoslovenske i evropske klubove, a posebno reprezentaciju, pozicionirao je srpsku košarku na najviše mesto u evropskim i svetskim okvirima.

U najtežem periodu srpske košarke, posle raspada SFRJ i zabrane takmičenja sportistima, Duda je zajedno sa legendarnim Borom Stankovićem preko svojih veza i svog autoriteta se borio i izborio da selekcija SRJ na mala vrata, kroz kvalifikacije, ode na šampionat u Atini i tamo ispiše možda i najlepšu priču srpskog sporta.

Koliko je veliki čovek bio pokazuje i odluka da se odmah posle Atine stavi u funkciju savetnika, sada već najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića, prepusti mu poziciju selektora i zajedno ponovo pokore Evropu i svet.

Kao igrač celu karijeru proveo je u Radničkom na Crvenom krstu od 1958. do 1968. godine i igrao u Prvoj ligi Jugoslavije, u to vreme najboljoj evropskoj ligi.

Trenersku karijeru započeo je u juniorima Radničkog, gde je do smrti bio na funkciji počasnog predsednika.

Iz Radničkog je otišao u Partizan, osvojio titulu, Kup, Kup Koraća, potom je radio u Arisu, zatim se vratio u Radnički i predvodio ga dve sezone od 1982. do 1984. godine.

Trenerski put trasirao je u Šibenki, Vojvodini, PAOK-u, Panionisu, Olimpijakosu, AEK-u, moskovskom CSKA, Dinamu i Efesu, gde je osvajao evropske i domaće trofeje.

U reprezentaciji je debitovao 1987. godine na EP u Grčkoj kao asistent selektora Krešimira Ćosića i to bronzanom medaljom, a potom je predvodio državni tim do zlata na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu.

Potom je postao selektor i prvo je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, da bi kasnije usledile tri zlatne medalje – Evropsko prvenstvo u Zagrebu, Svetsko prvenstvo u Argentini i šampionat Evrope u Italiji.

Kao selektor Savezne republike Jugoslavije predvodio je ekipu do zlata na prvenstvu Evrope u Atini 1995. godine, a potom je kao član stručnog štaba Željka Obradovića učestvovao u osvajanju srebra na Olimpijskim igrama u Atlanti, zlata na EP u Španiji i Svetskom prvenstvu u Grčkoj, kao i bronze na prvenstvu Evrope 1999. godine.

Kasnije se vratio na poziciju selektora Srbije i doneo prvu medalju sa prvenstva Evrope 2009. godine u Poljskoj.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, a veličanstven oproštajni meč organizovan je u Atini 2017. godine.

Ivković je bio poznat i kao strastveni golubar, a u njegovoj biografiji izdvaja se i podatak da je rođak čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Sredinom januara ove godine u Muzeju Jugoslavije Ivkoviću dodeljena mu je nagrada za životno delo Sportskog društva Radnički, a priznanje su mu uručili najmlađi članovi SD Radnički, a svečanosti je tada prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Želeo bih da se zahvalim na ovom velikom odlikovanju SD Radnički. Sigurno da je u ovih 100 godina bilo funkcionera i igrača koji su zaslužili ovo priznanje. Ja sam vrhunske rezultate ostvarivao sa klubovima i reprezentacijom, možda bi bilo bolje da se ova nagrada dodeljuje za vernost. Nije retko da se kaže veran kao pas, a ja sam tako ostao veran Radničkom”, rekao je tada Ivković na dodeli priznanja u Muzeju Jugoslavije.

Ivković nije dočekao izgradnju novog objekta na Crvenom krstu.

 

 

 

Izvor: Tanjug, Sport klub

OSTAVITE ODGOVOR