Početna Aktuelno Siniša Mali: ŠOŠKIĆ POKUŠAVA DA UNIZI REZULTATE KOJE SRBIJA POSTIŽE

Siniša Mali: ŠOŠKIĆ POKUŠAVA DA UNIZI REZULTATE KOJE SRBIJA POSTIŽE

PODELI

Ministar finansija i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali reagovao je na najnovije kritike bivšeg guvernera Narodne banke Srbije i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića i konstatovao da se “ponovo stavlja u službu onih koji konstantnim lažima pokušavaju da se ubace u fotelju, kako bi nastavili da kradu”.

Mali je konstatovao da Šoškić maliciozno pokušava da unizi rezultate koje Srbija postiže, te da realne podatke zamenjuje onima koji bi bili mili i njemu i njegovom nalogodavcu, po čijim se medijima šepuri, govoreći neistine.

Mali je naveo da je javni dug Srbije, bez obzira na nikada veću krizu koju je izazvala pandemija korona virusa, stabilan i da trenutno iznosi 56,2 odsto BDP-a, što je ispod nivoa od 60 odsto koliko predviđa Mostriški sporazum.

Mali podseća Šoškića da je Srbija prošlu godinu uspela da završi sa odličnim rezultatom, pošto je javni dug bio 58,2 procenta BDP-a, te da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja je uspela da javni dug drži pod kontrolom, i tako će i ostati uprkos merama podrške i građanima i privredi u iznosu od osam milijardi evra.

Mali smatra da iz Šoškićevih reči izbija zavist, jer je Srbija uspela da sačuva ekonomiju, radna mesta, da sačuva fabrike i podsetio je da su “Šoškić i njegovi pajtosi Srbiji ostavili javni dug od preko 70 odsto i zemlju pred bankrotom”.

Objasnio je da stabilnost javnog duga garantuju visoke stope rasta koje se očekuju ove godine.

“Realni rast koji se očekuje na kraju 2021. godine je 6 odsto sa daljim povećanjem kapitalne potrošnje države na 7,2 odsto BDP-a. Ali, možemo očekivati i rast od 7 odsto BDP-a, koji će najverovatnije ponovo biti jedan od najboljih rezultata u Evropi”, naveo je Mali i podsetio da je prošla godina, kada se dogodila najveća kriza ikada završena sa padom BDP-a od svega 1 odsto.

Mali je napomenuo i da je Srbija u prvoj polovini godine privukla 1,72 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 19 odsto više nego prošle godine.

Istakao je da svetske finansijske institucije prepoznaju uspeh koji je postignut, pre svega vođenjem odgovorne, domaćinske ekonomske politike, što u odnosu na vreme kada su oni vladali nije bio slučaj.

“Građani imaju odlično pamćenje, te se sećaju koliko ste i Vi i Vaš nalogodavac bili odgovorni, ali pre svega prema svom džepu, što se i vidi po tajnim računima od Mauricijusa, preko Švajcarske do Hong Konga. Podsećanja radi, udeo kapitalnih rashoda 2010. godine iznosio je svega 3,2 odsto, dok je taj procenat sledeće, 2011. godine bio 3,1 odsto”, naveo je Mali i dodao da se danas za kapitalna ulaganja izdvaja čak 7,2 odsto BDP-a.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR