Početna Aktuelno Predsednik Srbije Aleksandar Vučić : DRŽAVA ĆE POMOĆI MANASTIR MANASIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić : DRŽAVA ĆE POMOĆI MANASTIR MANASIJU

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je manastir Manasiju u okviru posete Pomoravlju i najavio da će država pomoći izgradnju spoljne trpezarije i priključenje manastira na kanalizaciju.

Vučić je posle obilaska manastira, koji je zadužbina despota Stefana Lazarevića, rekao da je to bio veoma mudar vladar koji je zahvaljujući pametnom savezništvu i lukovoj politici koju je vodio dobio Beograd bez kapi krvi.

Predsednik je istakao da je to jedan od najlepših naših manastira i crkvi, zajedno sa manastirom Ravanica.

Podsetio je da je manastir Manasija ili Resava poznat i po čuvenoj Resavskoj školi.

“Dogovorili smo podršku i pomoć da bi mogli da urade spoljnu trpezariju kako treba i moraju da se priključe na kanalizaciju, to ćemo mi da platimo sutra ili prekosutra”, rekao je predsednik.

Dodao je da u taj manastir dolaze vernici iz cele Srbije, ali i gosti iz inostranstva.

“Divan manastir i želimo da pomognemo koliko možemo”, poručio je predsednik.

Manastir Manasija u blizini Despotovca je zadužbina despota Stefana Lazarevića koji je počeo da se zida 1407 godine, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici.

Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj Moravskoj školi.

Država ide napred, tajkunima ide teže

Vučić je rekao da država napreduje, a da tajkunima, koji su “živeli na grbači naroda” ide sve teže.

Vučić je, zamoljen da prokomentariše pisanje pojedinih medija da se otkupom prava za Premijer ligu “radi na rušenju demokratije”, ironično primetio da je tačno da sedi sa gazdama velikih engleskih fudbalskih klubova i razgovara kako da sruše Šolaka i Đilasa.

“Oni su bastilja demokratije, poznati u svetu da su čuvari baklje slobode, a mi zli, oni zli fudbaleri, a ja zli političar, koji smo se dogovorili nešto protiv njih. Kada dođete do takvih zaključaka jasno je čime se bave”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da taj deo političke scene radi po sistemu „ako prođe da kontrolišemo nešto super, ako ne prođe, ako neko drugi pobedi u utakmici, a posebno neko sa državnim vlasništvom, onda ta preduzeća treba da se stave na stub srama“.

Vučić je rekao da je cena prava za prenos Premijer lige bila visoka, a ne zna tačnu cifru, jer su Šolakovi mediji u prvom krugu ponudili više para.

“Ponudili su više para u prvom krugu, a u drugom nisu pa im je propao biznis”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da država ide napred, a tajkunima koji žele da žive “na grbači naroda” ide teže.

Borićemo se ako dođe do lobiranja za priznanje

Vučić je najavio da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Vučić je na pitanje o najavi predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost tzv. Kosova, rekao da je to realno, jer je Turska velesila, a Erdogan veliki lider.

“Pokušaću da razgovaram sa njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje. Ako od 1. septembra, ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja mi ćemo se tome suprostaviti”, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je Turska velika sila, da je on u poređenju sa Erdoganom mali i zanemarljiv, ali je podvukao da Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprostavi.

“Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko, pripada Srbiji. Nama ostaje jedino da se borimo za svoju zemlju i svoj naroda. On je mnogo moćan, a mi nismo, ali verujem da će malo ublažiti svoj stav”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nema alternativu nego da se bori za svoju zemlju.

“Videćete da nismo onoliko mali koliko ja ponekad govorim”, poručio je Vučić.

Uz nove projekte Despotovac kao mesto u Švajcarskoj

Uz velika ulaganja koja su planirana, Despotovac će izgledati kao neko mesto u Švajcarskoj, izjavio je Vučić ističući da uz sve promene, nove puteve, kanalizaciju, školu, to neće biti isto mesto.

Vučić je, govoreći o projektima, rekao da se Srbija, nažalost, ne razvija ravnomerno, ali da se trudi da se to promeni.

“Ogroman je novac u Beogradu, Novom Sadu, pa tek onda svuda drugde. Ali, kada govorimo o velikom novcu za Despotovac, to je 20 miliona, plus 40 miliona za kanalizaciju, to je 60 miliona evra. To će biti kao neko mesto u Švajcarskoj kada budemo uradili kanalizaciju, fekalnu, kišnu kanalizaciju sa prečistačima, vodovodm, obnova fabrike kablova, stakla, pa put prema Žagubici, Manasiju, glavni put, bazen, salu i internat u školi… Onda to nije isto mesto”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da velelepno izgleda Dom zdravlja u Despotovcu, koji je završen prošle godine, kao i Tehnička škola, koja je završena pretprošle godine.

“Ali, moramo više dece da školujemo i to je taj dubinski rad, to se možda ne vidi, ali menja život ljudi. Zato nam je potrebno još novca i rast, za to se borimo”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da očekuje da prvo polugodište završimo sa rastom preko osam odsto.

“Ako tako bude, onda možemo da se obradujemo, da se nadamo da nas korona neće ubiti u poslednjem kvartalu”, rekao je Vučić.

U tom smislu, ponovo je apelovao na sve da se vakcinišu.

Takođe, Vučić je dodao da se rešava problem fabrike stakla u Paraćinu, da veruje u uspeh tog rešenja, a da su zainteresovani investitori iz tri zemlje.

“Paraćin je drugi grad posle Jagodine u Pomoravskom okrugu. Investitori su iz Švajcarske, Austrije i Slovenije. Svi su dobri, a videćemo kako će to u otvorenoj proceduri da ide”, dodao je Vučić.

Srbija ima granice priznate u UN, jedino nas to interesuje

Vučić je poručio da Srbija ima svoje međunarodno priznate granice u UN, koje uključuju i KiM i da je to jedina naša politika, kao i da nas ne interesuje ništa što pripada nekoj drugoj zemlji.

“Jedino nas interesuje da čuvamo svoje i da radimo i borimo se za svoj narod”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Bakir Izetbegović izjavio da je Aleksandar Vulin u svom govoru pre nekoliko dana pričao o objedinjavanju srpskog sveta i da je Izetbegović to nazvao velikom Srbijom i poručio predsedniku Srbije da ne dozvoljava ubuduće takve izjave srpskih zvaničnika.

“Nisam neko ko želi da zapuši usta bilo kome, to može da radi Bakir ili neko drugi, Vulin je moj prijatelj i sa njim se ne slažem u nekim stvarima. To je bio njegov stranački skup. Ja sam održao miran i odgovoran govor, a Vulin je imao svoj govor koji se pretpostavljam više dopao većem delu Srbije”, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija ima svoje granice koje su međunarodno priznate u UN i da su to jedine granice koje nas interesuju, računajući i KiM kao deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244.

“To neću da ponavljam niti da se izvinjavam nikome više i nikada više. Oni to rade namerno, da bi govorili kako mi proizvodimo nestabilnost, iako su oni ti koji proizvode nestabilnost, jer suprotno Dejtonu svakoga dana govore o ukidanju Republike Srpske i da ne pričam o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona”, naveo je Vučić.

Vulin je govorio ono što on misli na svom stranačkom skupu, rekao je Vučić i dodao da treba Vulina pitati o tome.

“Srbija ima međunarodno priznate granice u UN, to je naša politika i ne interesuje nas ništa što pripada nekoj drugoj zemlji, jedino nas interesuje da čuvamo svoje i da radimo i borimo se za svoj narod”, poručio je Vučić.

Nikada helikopterom nisam išao na stranački skup

Vučić je izjavio da nikada za devet godina koliko je na vlasti nije privatnim helikopterom leteo na stranački skup.

Kako je rekao pre devet godina to nije ni mogao, jer nije bilo letelica, dok ih sada Srbija ima, ali one služe da transport naših vojnika.

“Na stranačke skupove nikada nisam išao niti ću ići helikopterom, jer za razliku od drugih “poršei” i slično meni ne znače ništa. Meni znače domovi zdravlja, putevi, da narod vidi da je nešto urađeno”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje povodom pisanja pojedinih medija da je na stranačke skupove išao helikopterom.

Najavio je i izgradnju 14,5 kilometara puteva prema Žagubici kako bi se građanima tog kraja olakšalo putovanje ka Petrovcu i Požarevcu.

Govoreći o kritikama opozicije zbog toga što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pokazao fotografije žrtava klana Veljka Belivuka, kazao je da bi i on uradio isto što i Vulin.

“Oni kažu ne smeš da pokažeš fotografije kako su unakazili tela. Pri tome one su blurovane i ne vide se lica. I zato traže gašenje televizije”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da su za vreme prethodne vlasti javnosti prikazane fotografije ubijenih članova tzv.zemunskog klana, kosti iz Batajnice, snimci ubijanja uživo iz Srebrenice i da tada niko nije tražio gašenje RTS-a.

“I tada su gospođa (Nataša) Kandić i svi ostali govorili kako je to bogougodno, jer Srbi treba da dožive katarzu, jer treba da vide šta su radili. A Srbi ovde ne treba da vide šta su radili oni koje neki podižu u nebesa i kao heroje ih predstavljaju. Zato što su im oni bili jedina nada, jer znaju da je trebalo da me ubiju pa bi tako došli na vlast”, rekao je Vučić.

Vučić se upitao šta sada kada se oni podsete na sve te primere.

“To su radili direktno. Snimak ubistva direktno su prikazivali, a ne snimak tela. Ako prikazuje da se vlast obačunava sa najopakijim kriminalcima i lažovima, koji su pre svega bili političari i zajedno sa nekima iz vlasti, videćete kako su se bavili politikom”, zaključio je Vučić.

Vučić je dodao da pošto im je propala opcija da ga likvidiraju, ostalo je da se kriminalci dižu u nebesa.

“Sećate se osmeha i podsmeha o mlevenom mesu. Treba policija da vam pusti da vidite kako je to izgledalo pa da vidim da li će onaj pedofil sa Pravnog fakulteta da se smeje. Izvinjavam se nije on pedofil, ali to ne sme da kaže kada ga prikopčaju na jednu mašinu, jer tada ga boli bešika i sve drugo”, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da postoji neverovatna vrsta licemerja, ali da će tražiti i više da se prikaže kako bi ljudi videli sa kim imamo posla.

“Kada pričaju o zgradi na Vračaru zaboravljaju na ljude iz Dubljanske ulice od pre 13 godina kojima se urušila zgrada i čiji je status i dalje nerešen”, rekao je Vučić.

Vučić je zaključio da će obići svaki kraj Srbije i obići sve najmanje opštine.

Izvor: Tanjug/TV Pink

OSTAVITE ODGOVOR