Početna Aktuelno JEDAN TIM, ISTI CILJ – Na pragu Olimpijskih igara u Tokiju

JEDAN TIM, ISTI CILJ – Na pragu Olimpijskih igara u Tokiju

PODELI

Gledamo ka zemlji izlazećeg sunca, olimpijska baklja čeka da zasija na Nacionalnom stadionu u Tokiju, a zastava sa pet boja, ponosno se viori i simboliše vrhunac sportskog nadmetanja, u vidu pet krugova, kao pet kontinenata, objedinuje se ceo svet.  Završava se Olimpijski ciklus, a počinju Olimpijske igre, „Tokio 2020“.

Sigurno se pitate zašto govorimo o godini koja je za nama i njome imenujemo veliko sportsko dešavanje u 2021. godini, a odgovor leži u kalendarskom pomeranju  globalnog sporta usled pandemije Covid-19. Svet ne pamti, od Drugog svetskog rata da je najveći sportski događaj koji datira od Antičke kolevke Grčke, bio stopiran u naletu nevidljivog neprijatelja.

Prošle godine obaveštena je svetska javnost da će Olimpijske igre u „Tokiju 2020“, bio pomerene za leto 2021. godine, a da će logo i naziv ostati isti, kako bi se uštedelo u dizajnu i zadržala tradicija, četvorogodišnjeg olimpijskog ciklusa.

Pred nama je najveći televizijski događaj, jer od 23 jula, pa do 8. avgusta na programu nacionalne televizije RTS, na borilištima i sportskim terenima širom Japana, svoje veštine i nadmetanja odmeriće desetina hiljada sportista, iz preko 200 zemalja, modernih gladijatora, nesalomivog sportskog duha, u zastavama svojih država.

Zvanično otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju, zakazano je za petak, 23. jul, međutim zbog vanredne situacije i dalje zastupljenosti korona virusa, ceremonija će proći isključivo u prisustvu vip gostiju, bez mogućnosti aplauza i žara vernih ljubitelja sporta sa tribina.

Iz dana u dan, pristižu nove vesti iz Tokija, a poslednja aktuelnost nosi poruku da u Olimpijsko selo pristižu sportisti sa svih meridijana, ali uz rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Takođe, nije odbačena mogućnost odlaganja OI, kao poslednja opcija Olimpijskog komiteta i organizatora, iako smo na svega par dana do zvaničnog početka igara.

U gradu Tokiju je na snazi vanredna situacija, do 22. avgusta, te iz tih razloga ne postoji šansa prisustva publike i povika navijača sa tribina, ali mi se nadamo da će ipak doći do održavanja igara, čemu teže i organizatori i čitava sportska javnost.

Naša država, Republika Srbija imaće svoje predstavnike u Tokiju, koji su izborili plasman postignutim rezultatima ili preko kvalifikacionih turnira. U pitanju je 86 sportista, koji će se takmičiti na brojnim sportskim poljima, kao što su: tenis, atletika, karate, ženska košarka, veslanje, streljaštvo, kajak, vaterpolo, tekvondo, rvanje, džudo, plivanje, basket 3×3, boks.

Predsednik države Aleksandar Vučić je u danima za nama primio sve članove Olimpijskog tima Srbije i tom prilikom im uručio državnu zastavu.

Proslavljeni vaterpolista Filip Filipović i zlatna košarkašica Sonja Vasić biće nosioci zastave na ceremoniji otvaranja. Njima je pripala ta čast da ponosno podignu zastavu tri boje i polete u visine poput dvoglavog orla, do olimpijskog zlata i šampionskog postolja.

U Tokiju, po prvi put debituju pojedine sportske discipline, gde država Srbija ima svoje predstavnike. Na veliku radost i po zasluzi, karate kao borilačka veština, poreklom iz zemlje domaćina, dobija svoje mesto u Olimpijskoj areni. Pored toga tu si i surfovanje, sportsko penjanje, basket 3×3.

Milijarde ljudi širom planete sa nestrpljenjem i navijačkim žarom preko televizijskih ekrana, pratiće OI i držati palčeve za odličja svojih predstavnka. Srbija ima pravo da se nada medaljama, jer smo poslali najbolje od najboljih, među kojima su velika svetska imena u svetu sporta.

Portal Pobeda – info želi puno sreće svim sportskim radnicima u organizaciji i održavanju sportskog plamena, koji će nadmašiti virus korona, a posebnu pažnju poklonićemo našim sportistima, uz nadu da ćemo sledeći tekst posvetiti njihovim zlatnim odličjima.

 

Pobeda – info

OSTAVITE ODGOVOR