Početna Aktuelno Pod zelenim krovom Srbije: PROLEĆNI DANI S POLENOM

Pod zelenim krovom Srbije: PROLEĆNI DANI S POLENOM

PODELI

Proleće je najlepše godišnje doba, kako se priroda budi tako i čovek oživi. Vreme u prirodi i sa prirodom je dragoceno, ali da li je sve tako idilično?

Prelepi obojeni pejzaži, listanje i cvetanje biljaka i sve ono što nas mami da izađemo van svojih domova i upijemo prve sunčane zrake, osetljivim osobama može da pokvari uživanje, jer su sklone alergijskim reakcijama.  U odnosu na minule decenije, danas alergijske reakcije koje počinju s proleća predstavljaju pravu epidemiju.

Prolećna alergija je neprimereni i neuobičajeni odgovor imunog sistema čoveka na stranu supstancu, na primer polen. Kao najčešći simptomi alergijske reakcije su: zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrela, karakteristični svrab i suzenje očiju, kašalj.

Alergijsku reakciju mogu da izazovu: bokvica, trava i jorgovan, ali i listopadno drveće – brest, jasen, topola, vrba, breza, orah, hrast, kao i zimzelena stabla bora, jele, tuje, pa je boravak u parku, u šumi i na livadi, rizičan za osobe skone alergijama.

Polenska reakcija je najčešći problem koji stvara nelagodnost. U pitanju je sićušna čestica koja se oslobađa u vazduhu, sa drveća, trava i korova. Udisanjem cvetnog praha organizam prepozna „prirodu“ kao strano telo koje ugrožava organizam, te proizvodi antitela. Antitela napadaju alergene, što dovodi do oslobađanja histamina. Histamini izazivaju curenje nosa, svrab nosa i očiju, kao i druge simptome alergija. Najveća koncentracija polena u vazduhu je u jutarnjim satima. U tom periodu treba izbegavati boravak u prirodi. Oko 30 posto ljudi pogađa problem sa alergijama i taj broj je u stalnom porastu.

Jak neprijatelj koji mnogima zadaje muke je ambrozija. Cveta krajem leta i u jesen, a najefikasniji vid suzbijanja je iskorenjivanje pre cvetanja, fizičkim i hemijskim putem. Svaka gradska sredina ima svoju strategiju za suzbijanje ove pošasti na lokalnom nivou. Odgovornim pirstupom, održavanjem travnatih površina, kosidbom i uređenim parkovima, borimo se zajedno u cilju očuvanja zdravlja ali i životne sredine.

Zeleni krov Srbije, svake godine je sve bogatiji, gde se putem akcija od strane države sprovodi plan sadnje i pošumljavanja. Da bi građani uživali u punoj meri, neophodno je da brinu o svom zdravlju. Korišćenjem propisanih medikamenata i uz zdravu ishranu, koja podrazumeva unos vitamina, voća i provrća, stvaramo jak imuni sistem, koji će biti u stanju da se izbori sa neprijateljem koji nam dolazi s proleća i tu je sve do duboke jeseni.

Zelena boja je osnovna boja sveta i iz nje se rađa njegova lepota, te budimo odgovorni, mislimo zeleno i pod krovom Srbije uživajmo u svakom danu, koji se rađa sa novim suncem.

 

Pobeda – info

OSTAVITE ODGOVOR