Početna Aktuelno Jadranka Joksimović: PRISTALI SMO NA MANjE DOZA DA BISMO POMOGLI REGIONU

Jadranka Joksimović: PRISTALI SMO NA MANjE DOZA DA BISMO POMOGLI REGIONU

PODELI

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je tokom posete Institutu za javno zdravlje “Batut” da je Srbija pristala na manji broj vakcina iz kontigenta od 651.000 koji je Evropska unija uputila zapadnom Balkanu, jer su one potrebnije zemljama u regionu koje imaju problem i zbog nevakcinisanog medicinskog osoblja.

Joksimović je zahvalila komesaru Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliveru Varhejiju sa kojim je obišla Instutut na tome što je došao u Srbiju da podrži kampanju vakcinacije i donira značajnu pomoć koja podrazumeva 36.000 Fajzer vakcina.

“Izuzetno cenimo napore koje je Varheji lično sa svojim timom i Delegacijom Evropske unije ovde u Srbiji preduzeo da pokrene mašineriju Evropske unije i da se ta mašinerija više zainteresuje za ceo zapadni Balkan, pa i nas u Srbiji”, rekla je Joksimović.

Precizirala je da je Srbija tokom razgovora o kontigentu od 651.000 vakcina iz Evropske unije tražila da ih kao najveća zemlja dobije proporcionalno najviše, ali je imala razumevanje za manje zemlje, jer su prvenstveno namenjene zdravstvenim radnicima kojih je u regionu mnogo nevakcinisanih.

Zbog toga su oni u velikom problemu, rekla je Joksimović i naglasila da su vakcine potrebnije regionu, jer su zdravstveni radnici ti koji najviše trpe i treba da dobiju najveću podršku.

Joksimović je zahvalila komesaru i na tome što dodatno promoviše Srbiju u evropskim krugovima i informiše ih o tome šta je Srbija uradila i za svoje građane i ceo region, ali i na tome što je prošle godine dozvolio prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA projekata za kupovinu respiratora i medicinske opreme.

Joksimović je podsetila da je Srbija spremno ušla u proces vakcinacije, oslonila se na sopstvene snage i pokazala solidarnost i čovečnost prema regionu, što je, kako je rekla, najvažnije i za nas i naše susede. Dodala je da je Srbija tokom pandemije i Italiji poslala osam aviona pomoći.

Srbija je pokazala “humanost, solidarnost, čovečnost i saradnju”, rekla je Joksimović i naglasila da su to prave vrednosti za koje se zalaže i Evropska unija.

Srbiji je od 651.000 doza namenjenih zapadnom Balkanu opredeljeno 36.000 doza vakcine Fajzer, koje će, kako je rekla, dobiti do kraja avgusta.

Joksimović je zahvalila komesaru na pozivu koji je uputio svakom građanu Srbije da se vakciniše.

Za 45 dana do granice kolektivnog imuniteta

Joksimović je upoznala komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejija i šefa delagacije Evropske unije Sema Fabricija sa očekivanjima prema kojima će u narednih mesec dana Srbija dostići granicu kolektivnog imuniteta, kao i da će uskoro početi vakcinaciju i u tržnim centrima.

Joksimović je rekla da lekari kažu da se očekuje da bi se u narednih mesec i po mogla dostići granica kolektivnog imuniteta.

Potrebno nam je da bude još minimum milion vakcinisanih, rekla je Joksimović.

Joksimović je dodala da će se uskoro otvoriti i punktovi u dva najveća šoping centra, kako bi se ljudi dodatno stimulisali da i bez zakazivanja mogu da se vakcinišu.

Napravljeni znatni koraci u pozitivnom smeru

Joksimović je ocenila da je sloboda medija uvek tema i to za sve zemlje, pogotovo u doba krize kao što je kovid i naglasila da je vlast građane Srbije tokom pandemije izveštavala transparentno, blagovremeno i vrlo odgovorno.

“Pitanje slobode medije, mislim da je ispravno što ste ga postavili u kontekstu pandemije. Svaka kriza nosi izazove za celo društvo. Sigurna sam da sve vaše kolege u svetu postavljaju isto pitanje da li smo informisani na pravi način, da li su svi podaci bili transparentni, to je legitimno pitanje”, rekla je Joksimović odgovarajući na pitanje šta misli o stepenu slobode medija na Svetski dan slobode medija.

Sloboda medija je, kako je Joksimović naglasila, oblast koja se kod Srbije kao kod kandidata za članstvo meri kroz napredak u oblasti vladavine prava.

Prema njenim rečima, bilo je zamerki u odnosu na neke stvari.

Joksimović je podsetila da Srbija ide u ozbiljne reforme, imajući u vidu da smo doneli sveobuhvatnu i na veoma transparentan način pripremljenu Medijsku strategiju i pripremili Akcioni plan za primenu te strategije.

“Znatni koraci u pozitivnom smeru su napravljeni, takvu povratnu informaciju imamo i od Evropske komisije”, rekla je Joksimović i dodala da je sloboda medija ono što će uvek biti tema, ne samo kada ste u procesu, već i kada ste članica, to je tako u građanskim i demokratskim društvima.

“Važno je da svi zajedno radimo na tome i vlada i društvo i mediji. Svako ima svoj deo odgovornosti, etičnosti, profesionalnosti i objektivnosti i kao vlada nikada nismo bili zatvoreni za takvu vrstu razgovora”, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR