Početna Aktuelno Oni su oblikovali Srpsku Atinu: NAJMLAĐA PROFESIONALNA GLUMICA SRPSKOG GLUMIŠTA – SOFIJA...

Oni su oblikovali Srpsku Atinu: NAJMLAĐA PROFESIONALNA GLUMICA SRPSKOG GLUMIŠTA – SOFIJA VUJIĆ

PODELI

Novi Sad sa pravom nosi titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, budući da se grad može pohvaliti bogatom kulturnom istorijom i tradicionalnim manifestacijama, gde se ubraja i Sterijino pozorje, koje se ove 2020. godine održava po jubilarni 65. put, kao naš najznačajniji pozorišni festival. Na daskama koje život znače, iza pozorišne zavese kao najmlađi član Srpskog narodnog pozorišta, poklonila se i napravila svoj prvi korak ka glumačkom pozivu, tada jedanaestogodišnja devojčica – Sofija Vujić.

 

Mala varoš Ovsenici u Banatu 1851. godine iznedrila je ime koje će biti u analima glumačkog sveta srpskog glumišta, Sofiju Vujić. U svešteničkoj porodici od oca Luke Popovića i majke Milice, kao sedmo najmlađe dete, rodila se i stavila pečat na tada već umetnilčku tradiciju u porodici, njihova kćer Sofija.

Kao najmlađe dete, odrasla je gledajući krupnim očima svoju braću i sestre, tada već priznate glumce, upijajući ljubav prema teatru. Draginja Ružić, Jelisaveta Dobrinović, Katica Popović, Ljubica Kolarović, Laza i Paja Popović, dali su doprinos srpskom glumištu i poput vira, vrtoglavo vinuli najmlađu sestru na glumački put.

Pod mentorstvom i uz pristanak sestre Draginje Ružić, glumački poziv kuca na vrata, te kao jedanaestogodišnjakinja, dečijim koracima staje na daske koje život znače. Prve debitantske uloge u Srpskom narodnom pororištu u Novom Sadu, ostvarila je igrajući uloge Anice u „Pokondirenoj tikvi“ (1862) i Julke u „Vojničkom beguncu“ (1863).  Zanimljiv je podatak da je Sofija, zajedno sa sestrama, snajama i zetovima jedno vreme činila polovinu glumačke trupe Srpskog narodnog pozorišta.

Pored uspešne profesionalne karijere, Sofijin život je ređao uspehe i na privatnom planu, gde je 1867. godine krunisala ljubav sklapanjem braka sa poznatim kompozitorom i dirigentom Aksentijem Maksimović. U bračnoj zajednici, 1869. godine, dobili su kćer Mlicu (Milku) Maksimović, kasnije poznatu javnosti kao Marković.

U kratkom periodu od svega par godina Sofija ostaje iza scene i sa suprugom zbog njegovog profesionalnog poziva, odlazi put Praga. Na tom  putu je okusila da život nije bajka sa srećnim krajem i da je posut trnjem, time što je iznenada izgubila supruga 1873. godine i ostala samohrana majka sa četvorogodišnjom devojčicom.  Neminovno sledi povratak iz Praga te iz nužde prihvata angažman u putujućem pozorištu. U njenoj glumačkoj biografiji stoji podatak da je provela dve godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Kao udovica, sklapa drugi brak sa osiječkim veleposednikom i trgovcem Petrom Vujićem, ali i tom prilikom joj je život pokazao surovost ostavši po drugi put udova. Nakon nemilog događaja, 1885. godine odlučuje da se vrati za Novi Sad i u Srpsko narodno pozorište gde je i ponikla.

Sofija Vujić je gotovo ceo glumački vek poklonila Srpskom narodnom pozorištu, gde je igrala na daskama pred publikom Srpske Atine sve do 1906. godine.  Budući sjajna i svestrana glumica, vladala je novosadskom pozorišnom scenom, a stručna javnost  i publika kao najbolja glumačka ostvarenja ocenili su njene sledeće uloge: Kosara (Vladislav), Mara (Miloš Obilić) i Carica Milica (Zadužbina).

 

Sofija Vujić sa ćerkom Milkom Marković (prva rediteljka srpkog glumišta i glumica), boravila je na adresi u Dunavskoj ulici broj 16. u kući koja je bila u vlasništu dobrotvorke Marije Trandafil.

Sjaj na daskama i aplauz publike, skrivao je tegobu u duši Sofije Vujić, a sve se ugasilo 5. aprila 1921. godine kada je odigrala svoju poslednju životnu epizodu. Sahranjena je na Almaškom groblju.

Danas ulica u Novom Sadu nosi ime ove slavne glumice, a škripa pozorišnih dasaka nas seća na preko dve stotine odigranih uloga, ove slavne heroine Srpske Atine. Ovim tekstom spuštamo zavesu na lik i delo velikana našeg glumišta ali iza zavese ostaje da živi njeno ime i nezaboravne zasluge kulturnoj istoriji Novog Sada i našoj pozorišnoj sceni.

 

 

 

M.T.R. POBEDA info

OSTAVITE ODGOVOR