Početna Aktuelno Dani Miloša Crnjanskog u Matici srpskoj

Dani Miloša Crnjanskog u Matici srpskoj

PODELI

Pod okriljem Matice srpske danas počinje trodnevna manifestacija koja u fokusu ima delo Miloša Crnjanskog. Organizatori su udruženja „Sumatra” iz Novog Sada kao i Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, a na čelu Programskog odbora je prof. dr Slobodan Vladušić.

Ideja za manifestaciju Dani Miloša Crnjanskog se pojavila iz osećanja da je Crnjanski simbolički odgovor na pitanje koja nam se danas prećutno postavljaju, a to je smisao srpske književnosti danas, i uopšte smisao nacionalne kulture. Ukratko, postoji li neka književna vrlina i vrednost koja nas spaja? Za nas je jedna od tih vrednosti i Miloš Crnjanski. A vrednosti ne mogu da postoje, ako se javno ne potvrđuju kao vrednosti, kaže dr Vladušić za „Dnevnik”.

Program manifestacije čine različiti sadražaji: okrugli sto pod naslovom 100 godina Lirike Itake, gostovanja srpskih pisaca novosadskim gimnazijama i književno veče na kome će pročitati po jednu priču posvećenu Crnjanskom, zatim predavanja o Crnjanskom u Novom Sadu i Novom Miloševu, da bi se na kraju, u okviru manifestacije, dodelila i nagrada „Beskrajni plavi krug” za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u intervalu od 1. novembra 2019 do 1. novembra 2019 godine. Pokrovitelj nagrade je Matica srpska, a uz našu najstariju književnu, kulturnu i naučnu instituciju, manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Zadužbina Miloš Crnjanski, te Kulturni cenar Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

 

 

 

 

 

 

Izvor: dnevnik.rs

OSTAVITE ODGOVOR