Početna Aktuelno ALEKSANDAR VUČIĆ: POTREBNI SU NAM HRABROST I MUDROST ZA BUDUĆNOST SRBIJE

ALEKSANDAR VUČIĆ: POTREBNI SU NAM HRABROST I MUDROST ZA BUDUĆNOST SRBIJE

PODELI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na Sretenje da su nam danas potrebni hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja i odbranimo pravo naroda na opstanak i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

“Pred našim društvom i državom su i danas, kao i pre 215 godina, veliki izazovi a centralne vrednosti kojima se vodimo su i danas – sloboda, mir, ravnopravnost i ljubav prema našoj Srbiji”, poručio je Vučić.

Podsetio je da su na današnji dan, pre 215 godina, ustanici krenuli u borbu za slobodu, predvođeni voždom Karađorđem.

“Bio je to početak dugog i napornog puta sa ciljem da se obezbedi sloboda, mir, ravnopravnost, ali i izgradnja moderne i uspešne srpske države. U proteklih 215 godina stvorili smo državu, rezultati te države su utoliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, a nekad su pokušavali i da nas unište – to su nekada činili bili naši neprijatelji, a nekada smo u tome i sami učestvovali”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se vrednosti kojima su ustanici bili vođeni nalaze i u prvom Ustavu od 1835. godine, modernom, savremenom, izuzetnom za to vreme, kojim je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i zauzdana apsolutistička vlast.

“Nakratko, ali i to je bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže svima u celom svetu da sunce slobode snažno sija nad našom zemljom. Na tom putu smo i danas, pred našim društvom i državom su veliki izazovi i danas su, kao i tad, centralne vrednosti – sloboda, mir, ravnopravnost, i više od svega ljubav prema našoj Srbiji”, kaže predsednik Srbije.

Kako ističe, danas nam je više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrost, odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost.

“Hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda i mudrost i hladna glava da donesemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije”, poručuje Vučić.

Svojim radom laureati najviših odlikovanja, nesebičnošću, energijom i požrtvovanjem su neizmerno doprineli da Srbija ostane privržena svojim vrednostima da bude bolja, uspešnija, srećnija i modernija, rekao je Vučić i dodao da im zbog toga, u ime građana uručuje odlikovanja.

“Posebno bih želeo da zahvalim inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van njenih granica, time su potvrdili pripadnost istim ciljevima kulturi i privrženost istim vrednostima i s pravom možemo reći da su postali deo nas”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su odlikovanja koja danas laureati primaju nagrada i zahvalnost za njihova dela ali i velika obaveza koju će, uveren je, imati snage da nose u budućnosti.

Svim građanima Srbije čestitam praznik, naše Sretenje, uz poruku “Živela Srbija!”

 

 

Izvor: rst1, tanjug

OSTAVITE ODGOVOR