Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: Norveška iskren prijatelj Srbije

Aleksandar Vučić: Norveška iskren prijatelj Srbije

PODELI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas učesnicima skupa na kojem učestvuju čelnici 91 lokalne samouprave uključene u projekat “Norveška za vas – Srbija” i poručio im da se kroz takve projekte uči kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

Norveška iskren prijatelj Srbije. Hvala što nas učite da radimo, što nas učite procedurama, što će značiti više ušteđenog novca i više bolje potrošenog novca u budućnosti”, rekao je Vučić i zahvalio za pomoć Norveške koja traje od 2000. godine i koja iznosi 250 miliona evra kroz različite donacije.

Kako je rekao, važno je što je na današnjem skupu veliki broj predsednika opština, ne samo projekta i novca koji će biti izdvojen za njih u iznosu od 4.200.000 evra, već i zbog toga što će kroz projekte naučiti kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

“Vole naši predsednici opština kad dobiju novac sa strane a posebno nenamenske pare od vlade pa da troše kako hoće, ali nama je važno da dobijaju preko vas i UNOPS-a da znamo kako se troši”, rekao je Vučić.

On je kao primer naveo da postoji veliki broj vrednih žena, koje imaju svoje radionice i koje su spremne da rade i po 12 sati, ali da neko mora da pomogne da ti njihovi prizvodi izađu na tržište i da se te žene dodatno zaposle.

Vučić kaže da je Srbija zahvalna Norveškoj jer njihova podrška ide u različitim pravcima – od borbe protiv nasilja nad ženama, preko vladavine prava, demokratije i do podrške u najtežim trenucima kao što je to bilo u Obrenovcu.

“Posebno sam srećan jer se sada ulaže u Aleksincu u negu starijih osoba ali i zbog Novog Pazara i škole ”Stefan Nemanja” “, dodao je on.

Vučić se zahvalio norveškom ambasadoru Arne Sanes Bjornstadu. “Hvala vam, ja vas molim da razmotrite molbu da date još malo para”, rekao je Vučić kroz osmeh i dodao da veruje da ga ambasador neće odbiti.

“Hvala na svakoj vrsti podrške i pomoći, izuzetno to cenimo i želimo još mnogo toga da naučimo od vas i da ljudi u Srbiji vide i osete deo života, način na koji živite u Norveškoj i u jednom delu razvijenog sveta”, rekao je Vučić.

Skupom se obeležava dugogodišnje uspešno partnerstvo Norveške i Srbije i predstavljajuprimeri relevantnih projekata sprovedenih uz podršku norveških donacija, kao i tekućih projekata i programa koji se u našoj zemlji realizuju uz pomoć Norveške.

 

 

Izvor: tanjug, dnevnik

OSTAVITE ODGOVOR