Početna Aktuelno PATRIJARH IRINEJ: ODRŽAVANJE SABORA SPC U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI VELIKO OHRABRENJE ZA NAROD...

PATRIJARH IRINEJ: ODRŽAVANJE SABORA SPC U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI VELIKO OHRABRENJE ZA NAROD NAŠ NAROD

PODELI

Jedan od centralnih problema sa kojima je suočena i Crkva i naš narod jeste pitanje Kosova i Metohije koje je odavno pod okupacijom. Voljom moćika ovoga sveta naša sveta kosovsko-metohijska zemlja najpre je doživela veliko stradanje, veće od svih predhodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom, bar je to u pokušaju. Predhodno je usledio progon srpskog naroda, po broju veći od svih predhodnih progona i seoba, tako da su centralni delovi Kosova i Metohije ostali potpuno bez srpskog življa. Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva Kosovo i Metohiju, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu. Ono što je najveći problem za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija jeste što nas je ostalo u malom broju. Trebalo je više uraditi na povratku naroda. U Prizrenu živi nekoliko desetina Srba, slično je stanje u Peći, Prištini, Uroševcu, Đakovici…

Malo je želje da se prognani vrate svojim domovima, a oni koji to žele nemaju gde da se vrate. Kuće su im uništene ili uzurpirane kao i njihova imanja. Sada je najvažnije da se omogući opstanak i život onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji. Srbija izdvaja znatna finansijska sredstva za narod i Crkvu na Kosovu i Metohiji. Dragocenu pomoć prižaju i pojednici poput Francuza Gujona i drugih. Naravno i naša Crkva čini koliko to može – mada mora i više. Dragocena je duhovna pomoć i podrška koju pružaju manastiri na čelu sa Preosvećenim Vladikom Teodosijem. Oni su im najveći oslonac i ohrabrenje za opstanak.

Održavanje ovoga Sabora u manastiru Pećka Patrijaršija predstavlja veliko ohrabrenje za naš narod na Kosovu i Metohiji.

Da kažemo nekoliko reči kako mediji i javnost komentarišu o budućem radu ovoga Sabora sa čime smo manje više svi upoznati prateći štampu. Oni očekuju buran tok Sabora i vide veliku podeljenost u Saboru koja je počela aktom potpisivanja poznatog apela od strane nekih episkopa. Drugi vide podelu Sabora po pitanju novog Ustava i novina koje novi Ustav pruža, i tako mnogo drugih stvari. Braćo arhijereji, imajmo sve ovo u vidu i mnogo čega drugog i nedopustimo da ove sile koje nisu naklonjene Crkvi budu u pravu i da se ispune njihova predviđanja. Sabor ima atribut Svetoga i naša delatnost na Saboru treba sa bude sveta delatnost. Sve probleme naše Crkve treba da rešavamo u duhu jevanđelskom ispunjeni međusobno Hristovom ljubavlju. Sveti Sabor smo počeli u najvećoj svetosavskoj svetinji srpskoj u kojoj počivaju mošti naših svetih prethodnika koji nas pozivaju da se u svemu ugledamo na njih kao što su se oni ugledali na svoje svete pretke.

Duh sveti koji nas je sabrao na ovo sveto sabranje neka nas ispuni svojom blagodaću i naš saborski rad da bude u slavu Božju na dobro i blagodatnu korist naše Crkve i našeg napaćenog naroda.

Izvor: SPC

OSTAVITE ODGOVOR