Početna Politika DRECUN UĆUTKAO NORVEŽANE: NEMOJTE VI NAMA O KOSOVU…

DRECUN UĆUTKAO NORVEŽANE: NEMOJTE VI NAMA O KOSOVU…

PODELI

Diplomatski skandal!

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, izjavio je da je svojatanje Preševa od strane Albanaca isto što i svojatanje Kosova od strane Srba!

– Oni koji govore o Kosovu kao o integralnom delu Srbije, kao i o tome da deo sporazuma o normalizaciji treba da sadrži i „regulisanje“ granica, ne bi trebalo da se iznenađuju kada drugi delove Srbije nazivaju „istočnim Kosovom“ – kazao je on u jednom intervjuu komentarišući reči Ramuša Haradinaja, koji je Preševo i Bujanovac nazvao „istočnim Kosovom“.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, oštro je reagovao na tu izjavu navodeći da Bjornstad očigledno ne zna šta priča. Drecun je istakao i da norveški ambasador ovakvim pristupom može trajno narušiti srpsko-norveške odnose.

Norvežani priznali Kosovo 2008.

Norveška je, podsećanja radi, ozvaničila priznanje nezavisnosti Kosova u martu 2008. godine.
– Ja veću glupost nisam čuo! On bi kao ambasador trebalo malo bolje da poznaje Srbiju. Došao je da bude ambasador u zemlji koja je članica UN i čije granice nisu kod Preševa i Bujanovca, nego s Albanijom! On treba da poštuje tu zemlju i njen integritet i suverenitet, a ne da svojim izjavama na najgrublji način narušava integritet Srbije. On time ne doprinosi razvoju srpsko-norveških odnosa, naprotiv, žestoko ih unazađuje, a to nije posao ambasadora. Izašao je iz okvira svog mandata. Pokazao je da nije nimalo prijateljski nastrojen prema Srbiji, a treba da gradi prijateljske odnose između naše dve zemlje – kaže Drecun za „Alo!“.

Diplomata Zoran Milivojević za naš list ističe da je ovakav stav ambasadora poprilično iznenađujući i nimalo dobar u ovom trenutku.

– To je dosta tvrd stav, moram da priznam. Malo je neobično da norveški ambasador kaže tako nešto. On često komentariše i stvari koje se tiču Evropske unije, iako oni nisu zemlja članica Unije, tako da je to malo neobično, stav je na liniji da se prizna realnost Kosova i čudno je kada to kaže ambasador Norveške, nama inače prijateljske zemlje. Ovakvo insistiranje u situaciji kada je potrebno da se o svemu razmišlja hladne glave, kada treba vršiti pritisak na prištinsku stranu da se nastavi dijalog, kada je kompromis suština srpskog stava, kada Srbija neće da pristane da sve izgubi, nije dobro – komentariše Milivojević.

iZVOR:ALO

OSTAVITE ODGOVOR