Početna Aktuelno 25. NOVEMBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

25. NOVEMBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

PODELI

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je prvi put ustanovljen u Bogati 1981. godine, u znak sećanja na sestre Maribel koje su brutalno ubijena 1960. godine u Dominikanskoj republici. Rezolucijom, Ujedinjene nacije su 1999. godine potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Svake godine sprovodi se globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje na današnji dan, 25. novembra i završava se na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar. Tokom 16 dana akcije ustanove širom Srbije biće osvetljene narandžastom bojom u cilju skretanja pažnje na problem nasilja nad ženama u društvu.
Nasilje nad ženama predstavlja jednu od socijalno-patoloških pojava, koja je u našem društvu decenijama bila marginalizovana i ignorisana. Jedan od osnovnih razloga za to su patrijahalna shvatanja o odnosu polova, koja su još uvek zastupljena. Kako bi se nasilje nad ženama sprečilo ono mora da bude inkriminisano. Stoga kako na međunarodnom nivou, tako i u Srbiji postoji niz zakona koji regulišu ovu oblast, a primena propisanih sankcija ima za cilj da doprinese iskorenjivanju ove pojave. Zakoni koji regulišu pitanje nasilja kako nad ženama, tako i u porodici odnose se na kažnjavanje, zaštitu i prevenciju.
Prvi korak je učinjen 2002. godine donošenjem Zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakona Republike Srbije, prema kome je nasilje u porodici uvedeno kao posebno krivično delo. Zatim je doneta serija zakona među kojima su Porodični zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Statistika je neumoljiva, svaka druga žena u Srbiji trpi neki od vidova nasilja, bilo fizičko, psihičko ili ekonomsko. Kao društvo postali smo svesni da je nasilje nad ženama veliki problem i da je potrebno svi zajedno da se uključimo u borbu protiv te pošasti. U našoj zemlji, ne samo u toku 16 dana aktivizma, nego tokom cele godine sprovode se edukacije građana kako bi se povećao broj prijavljenih nasilnika i ohrabrile same žrtve da izađu iz začaranog kruga nasilja.
Apelujemo na sve žene koje trpe nasilje da progovore i kažu stop nasilju jer ćutanje i neprijavljivanje uglavnom dovodi do tragičnog ishoda. Poruka svima nama je da svakog dana, a ne samo na današnji dan, otvorimo oči i više ne žmurimo na nasilje u našoj sredini. Moramo da se borimo zajedno i da prijavimo nasilnike.
Kako prijaviti nasilje?
Za prijavu ili za stručnu pomoć koja je neophodna brojevi telefona su:
Policija- sos telefon 0800/100-600
Ženski centar – sos telefon 021/422-740
Savetovalište protiv nasilja u porodici- sos telefon i Sigurna kuća, 0800/011011; 062/304560; 011/2769466
Autonomni ženski centar 011/266-2222
Astra 011/785-0000

Pobeda – info