Početna Aktuelno Novi Sad u godini EPK kroz lukove: VELIKA ZAVRŠNICA KALEIDOSKOPA KULTURE

Novi Sad u godini EPK kroz lukove: VELIKA ZAVRŠNICA KALEIDOSKOPA KULTURE

PODELI

U poslednjoj nedelji programskog luka „Kaleidoskop kulture“, Novi Sad će postati centar primenjene umetnosti. Svetska i domaća imena u svetu dizajna zatvaraju programski luk „Kaleidoskop kulture“ koji se već u kontinuitetu peti put realizuje.

Na Spensu,  dobro poznatoj lokaciji koja predstavlja simbol grada, održaće  se „Dizajn paviljon“ od 30. septembra do 7. oktobra. U okviru Dizajn paviljona publici će se predstaviti preko 300 kreativaca iz Srbije i sveta kroz grupne i samostalne izložbe, prostorne instalacije, radionice za umetnike, predavanja najznačajnijih predstavnika svetske dizajn scene. Potom, u kalendaru događaja tokom sedam dana su i programi za decu, filmski i muzučki program i dosta drugog bogatog sadržaja.

Na pragu početka manifestacije veliko interesovanje ljubitelja umetničkog zanata izaziva Double heart – Plastique Fantastique – gigantska audio vizuelna instalacija od balona, poznatog berlinskog dvojca, pod nazivom „Dvostruko srce“. Međunarodni poznati umetnički duo iz Berlina, svojim efemernim instalacijama velikog formata od vazduha i folije stvaraju senzualne svetove doživljaja u javnom prostoru. Ova vrsta umetnosti biće postavljena od 30. septembra do 2. oktobra na platou Spensa.

Svoje prisustvo na Dizajnu paviljon potvrdila je i jedna od najznačajnijih ilustratorki današnjice, Malika Favre, koja će održati predavanja pod nazivom „Ja i ti i svi koje poznajemo“. Malika je francuska ilustratorka , grafičarka i umetnica sa sedištem u Barseloni. Njen smeli, minimalistički stil, je upečatljiva lekcija u korišćenju  pozitivnog/negativnog prostora i boja. Vodeći princip u svim Malikinim radovima je „manje je više“. Kroz svoju karijeru radila je za brojna velika imena kao što su Apple, Njujorker i drugi.  Predavanja ove velike umetnice bićete u prilici da poslušate u Amfiteatru Spensa, 1. oktobra u 18 časova i 19.30.

Umetnik koji je oduševio ceo svet svojim gifovima i stekao poštovaoce širom sveta dolazi na ovogodišnji Dizajn paviljon. U pitanju je Miloš Rajković iz Beograda, zvani Šolim, koji u digitalnom svetu stvara fascinantne vizuelne slagalice. Izložba „Šolimov (nad)realni svet” biće otvorena 30. septembra na platou ispred Spensa, a trajaće do 1. oktobra.

Pored svetski poznatih dizajnera i ilustratora, publika će moći da uživa i u muzičkom programu na kojem će nastupati makedonski sastav Funk Shui, beogradska grupa Šćepine Vragolije, talentovani novosadski muzičar Filip Baloš i Filip Bulatović, poznatiji kao Mapo Keys koji dolazi iz Beograda.

Programski luk koji je na samom kraju nije izostavio program za decu iz svog repertoara.  Svi roditelji će na Dizajn paviljon moći da povedu i svoju decu, jer će za najmlađe posetioce biti obezbeđena KidsCreate zona unutar koje će se održati radionica filma za decu Miloša Tomića, dečiji poligon „Svet Snova” kao i projekcija filmova mladih autora i autorki pod nazivom „Slobodna zona: Naše razlike su naša snaga“.

Vrata nedelje umetnosti su vam otvorena, na vama je da uđete. Dobro došli na Spens.

Ovogodišnji program Dizajn paviljona možete pogledati na linku https://kaleidoskopkulture.com/  i detaljnije se upoznati sa programom nedelje primenjene umetnosti.

 

Pobeda – info