Početna Aktuelno Ukrajinska kriza: U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji

Ukrajinska kriza: U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji

PODELI

Dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) održao sednicu o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini. Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorava da svet ne može da dozvoli nukelarnu katastrofu. U četiri ukrajinske oblasti danas se održavaju referendumi o pripajanju Rusiji. NATO poručuje da nemaju legitimitet, kao i da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.
Dan pošto je ruski predsednik naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, u Njujorku su se okupili predstavnici 15 članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na sednici oprečne stavove su izneli šefovi diplomatija Amerike i Rusije.
Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da svet ne može dozvoliti nuklearnu katastrofu, naglašavajući da nema naznaka da će se rat završiti u skorije vreme.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je sve članice SBUN da pošalju jasnu poruku da se hitno mora prestati sa “nepromišljenim nuklearnim pretnjama”.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici, krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita. Pozvao je generalnog sekretara UN da od Kijeva traži da objavi spisak ljudi ubijenih u ukrajinskom gradu Buči.

Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile su da će od danas, 23. septembra do 27. septembra, biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti. Referendum će biti održani u Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

NATO je osudio održavanje refeerenduma na istoku Ukrajine, ističući da nemaju legitimitet, te da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Rusija i Ukrajina, u međuvremenu, razmenile su oko 300 zarobljenika uz posredovanje Turske i Saudijske Arabije. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmena zarobljenika važan korak ka okončanju rata.

 

 

 

Izvor: rts