Početna Aktuelno Predsednik Vučić na Generalnoj skupštini UN: OVAKO SLOŽENA VREMENA ZAHTEVAJU PUNO MUDROSTI...

Predsednik Vučić na Generalnoj skupštini UN: OVAKO SLOŽENA VREMENA ZAHTEVAJU PUNO MUDROSTI I ZAJEDNIŠTVA

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na Generalnoj debati svetskih lidera da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima neretko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

“Za to nije kriv ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva”, upozorio je predsednik Vučić obraćajući se na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

“Ne ljutite se, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje prisutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali”, rekao je u svom obraćanju predsednik Vučić.

Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni, dodao je predsednik Vučić.

“A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da želi precizno i jasno da iznese pred svetske lidere u UN viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni, a to su kao prvi, povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, drugi, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog principa međunarodnog javnog prava i odnosa među državama.

Kao treći izazov predsednik Vučić je naveo energetsku bezbednost u uslovima globalne krize, kao četvrti finansijsku sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i peti – snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

Svedoci smo usložnjavanja globalne geopolitičke situacije rekao je predsednik Vučić.

“Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja UN. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije UN”, poručio je predsednik Vučić.

Dodao je predsednik Vučić i da globalni uslovi sve češće opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu.

“Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje UN u kojoj se poziva: ”Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi”. Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje UN, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava”, istakao je predsednik Vučić.

U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije

Predsednik Vučić je poručio na Generalnoj debati u UN da Srbija traži jasan odgovor na pitanje: u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

“Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje”, rekao je predsednik Vučić u sedištu UN u Njujorku.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da je uprkos tome što nije nogom kročila na tuđu teritoriju NATO 1999. napao kao suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti UN.

“Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine”, istakao je predsednik Vučić.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova” iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, poručio je predsednik Vučić.

Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, naglasio je da je uveren da ima puno pravo da u UN citira reči velikog Martina Lutera Kinga:

“Nepravda učinjena bilo gde je ujedno i pretnja pravdi svuda (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). Ove reči stoje kao podsećanje, ali i opomena svima nama”, istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da se Srbija kada je reč o teritorijalnom integritetu svih država članica UN, kao i Ukrajine, ponašala odgovorno i ozbiljno u tom visokom domu.

“Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata. Ali, istina da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje”, naveo je predsednik Vučić.

Poručio je predsednik Vučić da Srbija traži jasan odgovor na pitanje, koje već godinama postavlja sagovornicima, liderima mnogih zemalja:

“U čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen”.

“A čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitimitet”, konstatovao je predsednik Vučić.

Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je večeras u UN da bez obzira na to što Srbija još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, od temeljnih principa UN ne odustaje, kao i da je naša zemlja bila i da će biti faktor stabilnosti u celom regionu.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija sa mnogo dobre volje traga za kompromisom u vezi sa Kosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom EU, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu – da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve. Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu”, poručio je predsednik Vučić.

Srbija će nastaviti da se zalaže za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica UN, naglasio je predsednik Vučić.

“Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni poseduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mestu iznesemo istinu”, naglasio je predsednik Vučić.

Poručio je predsednik Vučić da posebnu zahvalnost Srbija duguje svim onim državama članicama UN, koje u ovom trenutku čine neupitnu većinu u Generalne Skupštini, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, a posebno na prostoru i teritoriji Kosova i Metohije.

“Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti, jer je od posebnog značaja da ostanemo verni osnovnim principima utkanim u Povelju UN, poput načela nepovredivosti granica, istakao je predsednik Vučić.

Dodao je predsednik Vučić da Republika Srbija i on kao njen predsednik, veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje tragaju za kompromisom u vezi sa Kosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom EU, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“To je težak proces, on traje već duže od 10 godina, ali mi ne vidimo alternativu. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance na našim prostorima”, naveo je predsednik Vučić.

Istakao je predsednik Vučić da smo sve druge opcije već istrošili i da bar što se tiče Srbije – ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića.

Region Balkana, kaže, ne može da podnese još jedan sukob.

“Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima”, rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je predsednik Vučić na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost i istakao da se, naravno, to nikada nije dogodilo i da je to bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije.

“Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum. Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegoviine. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može doneti dobre rezultate”.

Predsednik Vučić je naglasio da narodi Balkana imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi.

“To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj svojoj viševekovnoj zajedničkoj istoriji na prostoru Balkanskog poluostrva”, naveo je predsednik Vučić.

Rekao je predsednik Vučić da je bilo potrebno samo da trezveno i pragmatično razgovaramo o našoj budućnosti, a ne o prošlosti.

“Da razgovaramo o tome kako da rešimo probleme koji muče naše ljude, naše kompanije, radnike, studente i preduzetnike. Mnogo smo diskutovali i sami smo došli do brojnih rešenja koja su već ukinula barijere koje su između nas postojale bez ikakvog racionalnog razloga. Pre svega u ekonomiji, trgovini i protoku ljudi i kapitala”, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je predsednik Vučić da Srbija, Albanija i Severna Makedonija već tri godine sprovode projekat Otvoreni Balkan koji ima jasnu ideju – otvoriti region za ljude, za robu, usluge, za kapital i kompanije, da bismo dobili područje koje će trajno biti oslobođeno tenzija, napetosti i konflikta.

Pored neupitne zajedničke ekonomske koristi koju ova inicijativa sa sobom donosi, ona ima i širu dimenziju, pre svega u spajanju ljudi različitih kultura i promocije diverziteta, što svakako doprinosi opštem razvoju društava u ovom delu Evrope, istakao je predsednik Vučić.

“Srbija i na ovaj način, zapravo, nastavlja da doprinosi miru, stabilnosti i procesu pomirenja u regionu, a čime svakako daje značajan doprinos i bezbednosti na globalnom nivou”, dodao je predsednik Vučić.

Poručio je predsednik Vučić svetskim liderima da zato želi od njih podršku i za projekat Otvoreni Balkan, zato što on u svom dubokom temelju ima našu zajedničku Povelju i njeno zalaganje za mir, za sveopšti napredak i saradnju među državama sveta.

“Tražim to od vas zato što na ovaj način činimo jedan mali region pozitivnim primerom kako se dobrom voljom, zajedničkom vizijom mira i saradnje mogu rešiti i velika međunarodna krizna žarišta, a Balkan je to do skoro i bio. Imali smo za to i inspiraciju u rečima jednog od najvećih diplomata u istoriji i velikog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda da ova organizacija ”nije kreirana da ljudsku vrstu odvede u raj, već da čovečanstvo spasi od pakla”. (Wasn’t created to take mankind into paradise, but rather, to save humanity from hell)”, zaključio je predsednik Vučić.

Ugrožene osnovne potrebe, solidarnost još više potrebna

Solidarnost koja je bila neophodna u borbi protiv pandemije, u još većoj meri je potrebna danas kada su ugrožene osnovne potrebe ljudi za hranom i energentima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj debati u UN.

Tek što smo suzbili globalnu pandemiju, već smo se suočili sa novim izazovima kakve u ovom veku nismo očekivali, rekao je predsednik Vučić.

“Dok kao čovečanstvo, korak po korak, ubrzano napredujemo na tehnološkom planu, pred nama su se pojavili egzistencijalni problemi poput energetske bezbednosti, finansijske sigurnosti država u razvoju, ali i poremećaja u lancu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama”, ukazao je predsednik Srbije.

Rekao je predsednik Vučić da Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i kao ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i napretka naše zemlje.

Nastojimo da obezbedimo kontinuitet snabdevanja energentima, ali delimo zabrinutost zbog aktuelnih geopolitičkih izazova koji ugrožavaju svetsku i evropsku energetsku stabilnost, poručio je predsednik Vučić.

“Ostajemo posvećeni pronalaženju rešenja koja bi mogla da imaju transformacionu snagu u pokušajima da postignemo regionalnu i evropsku energetsku sigurnost. Želeo bih da naglasim da je Srbija uspela da tokom aktuelne krize sačuva kontinuitet u snabdevanju energentima”, istakao je predsednik Srbije.

Naveo je predsednik Vučić da, ipak, ostajemo vitalno zainteresovani za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja.

“Mi smo upravo u Ujedinjenim nacijama tekuću dekadu nazvali decenijom ”održivije i otpornije budućnosti, delovanja i transformacije”. Ona to mora i da ostane, ali u malo bržem ritmu”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je predsednik Vučić naveo, neravnomeran razvoj, ali i finansijska ugroženost zemalja u razvoju, prouzrokuju dodatna društvena raslojavanja i neminovno vode ka novim antagonizmima.

Ravnomeran razvoj ne sme biti ograničen, niti uslovljen ni geografski ni politički, već mora biti omogućen svim ljudima bez obzira na etničku, rasnu, kulturnu i versku pripadnost, naglasio je predsednik Vučić.

Pred nama je , napomenuo je, još jedan veoma važan izazov koji zajedničkim snagama moramo da prevaziđemo, a to je iznalaženje najefikasnijeg načina da se izbegnu posledice koje aktuelna međunarodna kriza ostavlja po globalnu sigurnost snabdevanja hranom.

“Razvoj situacije je izuzetno alarmantan, a realnost je da smo pogođeni svi, bez izuzetka. Rastuća cena hrane i njena dostupnost postale su dodatni problem”, upozorio je predsednik Vučić.

Zadatak svih nas je, kako je rekao, da pronađemo operativna i efikasna rešenja koja nikoga neće izostaviti.

“Na nama državama, kao najznačajnijim međunarodnim subjektima, jeste da se pojedinačno uključimo u koordinaciju mera, pre svega doprinoseći ovom plemenitom zadatku na nacionalnom nivou, kako bismo sačuvali ono najvrednije – ljudske živote i njihovo dostojanstvo”, rekao je predsednik Vučić.

Takođe, istakao je da nas tema ovogodišnje Generalne debate “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove” upozorava na dragocenost trenutka i povezanost izazova na međunarodnom planu.

“Krize sa kojima se suočavamo nas podsećaju na važnost otvorene komunikacije.

Ne treba mnogo mudrosti da bismo zaključili da se izazovi savladavaju uspešno samo ukoliko se pravilno uoče njihovi uzroci”.

“Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smeju produbiti podele u svetu, a da već očigledna i tendenciozna polarizacija na globalnom planu treba da ustupi mesto principima multilateralizma”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je predsednik Vučić da Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za dostizanje ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende 2030.

“Srbija deli viziju generalnog sekretara o budućnosti globalne saradnje na način kako je to utvrđeno ”Našom zajedničkom agendom” i snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam, kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove čovečanstva”, istakao je predsednik Vučić.

Rekao je predsednik Vučić da su multilateralizam, kolektivna akcija i zajednička odgovornost neizostavni elementi naših dosadašnjih diskusija.

“Ali, dozvolite mi da ukažem da je polazna osnova svakog takvog konstruktivnog angažmana – solidarnost. Na kraju, želim da potvrdim da će Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru UN čvrsto verujući da je to najbolji put kojim možemo izgraditi bolji svet za nas i naše buduće generacije. Ali ne smemo da zaboravimo da su UN snažne onoliko koliko poštujemo zajednički usaglašene odluke i akte ove organizacije”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je na kraju obraćanja na Generalnoj debati UN dodao:

“Citirao bih nešto što smo čuli 23 puta do sada, rečenica ovako glasi – jedini standard koji moramo da sledimo je Povelja UN. To smo čuli od svih. Kada smo došli do slučaja Republike Srbije, tada smo videli da je 17 od onih 23 (zemalja) koje su govorile o Povelji UN i rezolucijama UN prekršilo međunarodno javno pravo i nije se pridržavalo pravila koje su stvorile i napravile UN”.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da ćemo biti u stanju da prevaziđemo sve ove poteškoće i pravila i procedure učinimo jednakim za sve u svetu.

“Inače ne vidim izlaz na kraju tunela. U svakom slučaju, hvala vam mnogo što ste me saslušali i nadam se da ćemo biti u stanju da prevaziđemo sve poteškoće”, naglasio je predsednik Vučić.

Živela Srbija, dodao je predsednik Vučić i na srpskom i engleskom jeziku.

Izvor: Tanjug