Početna Aktuelno U KORAK SA PRIRODOM: Najava prve ekološko-sportske manifestacije u Novom Sadu „ECOMAN...

U KORAK SA PRIRODOM: Najava prve ekološko-sportske manifestacije u Novom Sadu „ECOMAN 2022“.

PODELI

Prva novosadska eko trka nazvana „Ecoman 2022“ održaće se u subotu, 24. septembra, u organizaciji ekološkog udruženja „Zeleni Sad“. Grad ovog vikenda postaje centar ekološko-sportske manifestacije koju su javno podržale pojedine gradske institucije, pravni subjekti i organizacije civilnog društva.

Prema rečima organizatora, sportski dan koji nam dolazi, ima za cilj da na jedan jedinstven način kroz ekologiju i sport aktivno podstakne naše sugrađane na buđenje ekološke svesti i na akciju čišćenja i sakupljanja otpada.

Mesto održavanja eko trke biće kod ulaza na novosadsku plažu Štrand, sa početkom u 12 časova. Pozivamo  sve zainteresovane građanje da se prijave putem Facebook i Instagram stranice udruženja „Zeleni Sad“ ili na link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDFu7OlUEw4YQcd4t8iGXHZ37hoSaKyIDgESTwU3vaV2S8wQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&fbclid=IwAR0ukTFHTG9wzwhd9w41InIlPZudZZDPKG0OCpd6bcmEdkrlbDD4ukv4i_A

Šta nas očekuje u subotu?

Trka je zamišljena i podeljena u tri discipline:

  1. Trčanje sa skupljanjem otpada (dužina staze oko 2,5km slobodnom putanjom od tacke A do tacke B)
  2. Vožnja biciklom sa prevozom sakupljenog otpada do mesta gde su postavljeni kontejneri za separaciju otpada (dužina staze oko 6km)
  3. Treća disciplina je primarna separacija otpada.

Svaki tim treba da broji 3 člana (za svaku disciplinu)

Meri se vreme za koje se završi trka i količina sakupljenog otpada, a pobednike očekuju nagrade!

Ovim potezom organizatori u Novom Sadu donose još jedan pozitivan primer i podsećaju nas da uživamo u prirodi, ali i da je pazimo.

Od ovog novog vida rekreacije koji je zaživeo u Evropi koristi su višestruke. Pored koristi za fizičku kondiciju, jedna od vrednosti je i u tome što se uz sport i druženje doprinosi dobrobiti zajednice.

Postavljamo pitanje da li je moguće da se sportski događaji uključe u ekološku borbu? Odgovor je, da. Naime, postoji komplementaran odnos međusobnog dopunjavanja sporta i ekologije, jer oba elementa imaju isti ljudski smisao, odnosno vrednosti izražene kroz zajednički imenitelj, a to je zdrav život, zdrav način života. Vremenom su u svetu, a i kod nas nastale brojne ekološke aktivnosti, koje se integrišu sa područjem sporta. Ekologija i sport imaju dosta toga zajedničkog. Sport je sastavni deo ekoloških akcija i izleta, te je često nezaobilazni deo izložbi koje obuhvataju problematiku ekologije i etike. Da bi sport dao očekivane rezultate, u sredini zaštićenoj od raznih zagađenja, potreban je adekvatan odnos celog društva, države i njenih institucija, a posebno odnos čoveka prema prirodi i ekologiji. U zagađenoj sredini sam sport se ne bi mogao u dovoljnoj meri razvijati i rezultirati.

Priroda, sport i čovek mogu i moraju da idu zajedno. Sport svakako može da pomogne u razvoju i podizanju ekološke svesti kod mladih u Srbiji.

Čuvajmo prirodu za buduće generacije.

 

Pobeda – info