Početna Aktuelno Predsednik Vučić uručio Orbanu Orden za izuzetne zasluge; “Mađari i Srbi moraju...

Predsednik Vučić uručio Orbanu Orden za izuzetne zasluge; “Mađari i Srbi moraju biti prijatelji”

PODELI
Beograd, 16. septembra 2022 - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se danas pre podne sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom. Po zavrsetku sastanka, Vucic je Orbanu urucio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i ucvrscivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.
Predsednik Srbije uručio je premijeru Mađarske Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. Ceremoniji na Andrićevom vencu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto. Vučić je svog gosta iz Mađarske srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.
“Dobro došao, dragi prijatelju! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje”, napisao je Vučić na insragramu.

Vučić: Od Sibinjanin Janka i Korvina, nismo imali većeg prijatelja

Vučić je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da odlikuje premijera Mađarske, najvišim ordenom koji Srbija ima i dodeljuje.

“Sa velikim ponosom konstatujem da odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije, za izuzetna dostignuća, u razvoju prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Mađarske. Hvala vam na snažnom doprinosu u unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, koja je u stalnom usponu, i sada na najvišem stadijumu u modernoj istoriji”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je veoma zahvalan mađarskim prijateljima na podršci koju u svakoj prilici pruža Srbiji, na njenom putu ka EU i po svim važnim regionalnim pitanjima, posebno u bilateralnoj saradnji.

“Građani Srbije istinski cene takve prijatelje i takve komšije”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, odluka pravih prijatelja je da podržavaju jedni druge, a posebno u teškim trenucima.

“Vi ste to radili u momentima kada je lakše bilo to ne učiniti. Zato, budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na prijateljstvo i podršku Srbije. Hvala vam što uvek imate na umu dobrobit građana Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je da su rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja impresivni obavezuju nas da nastavimo da negujemo prijateljstvo i da jačamo odnose dve zemlje.

Zahvalio je Orbanu što je doprineo stvaranju najbližih odnosa Srba i Mađara u Srbiji, uz zahvalnost našim madajrskim prijateljima, državljanima Srbije, pre svih predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru.

“Hvala što ste nas spajali, uvereni da prijateljstvo i mirom možemo da gradimo budućnost. Hvala što ste u ova teška vremena, u ovim mesecima, kada svi gledaju sebe, smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju, topliju zimu i budućnost za građane”, rekao je Vučić.

Dodao je da zna da bi Orban i bez ordena koji mu je uručio, radio na dobrobit interesa dve zemlje, ali će ovo odlikovanje uvek biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje.

“A, od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od Vas. Hvala Vam”, rekao je Vučić.

Kako je lako zaboraviti Povelju UN u slučaju Srbije…

Predsednik Srbije preneo je da je i mađarskom premijeru ukazao na licemerje i problem sa kojim se Srbija suočava u vezi sa narativom oko poštovanja teritorijalnog integriteta.

“Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa Poveljom UN i važećim Rezolucijama UN, a kako je lako u slučaju Srbije, zaboraviti da postoji Povelja, kao i važeća Rezolucija 12 44 koja govori o integritetu Srbije”, rekao je Vučić, na pitanje da komentariše zalaganje EU za teritorijalni integritet Ukrajine, a ne zanima je Srbija, i volju za prijem Ukrajine u Uniju, dok države Zapadnog Balkana čekaju na to godinama.

Dodao je da je Orbanu ukazao na težinu pozicije Srbije i zašto je kod nas toliki problem sa popularnošću EU.

Vučić je zahvalio još jednom Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije, dodajući da uvek u Briselu, i od Orbana i od ministra Petera Sijarta, možemo da čujemo samo podršku.

Poručio je da je Srbija na evropskom putu, ali ima i svoje nacionalne i državne interese, od kojih ne može i neće da odstupi, bez obzira na to kako neko sa 0,5 ili 0,6 odsto glasova u svojoj zemlji, misli drugačije o poziciji i budućnosti Srbije.

Vučić je rekao i da će sa gostom iz Mađarske nastaviti razgovore i na ručku, na kojem će im se pridružiti srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Peter Sijarto i drugi, o važnim temama i kako da se rešavaju problemi pred jesen i zimu.

“Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na naše mađarske prijatelje”, rekao je Vučić, i uz čestitke, poručio Orbanu da je ovo njegova druga kuća, u kojoj je uvek dobrodošao.

Srbija u gorem položaju od Mađarske po pitanju energenata

Predsednik Srbije ocenio je da je Srbija u daleko komplikovanijoj situaciji od Mađarske kada je u pitanju nabavka energenata, jer nije članica EU i nije uvela sankcije Rusiji.

“Viktor je uspeo unutar organa EU da se izbori da može da prima rusku naftu kroz naftovod Družba. Srbija, kao treća zemlja, od novembra nema mogućnost da uvozi rusku naftu koja je danas za 20 odsto jeftinija od Kirkuka i drugih nafti koje kotacijski možete da uzimate”, rekao je Vučić.

Vučić to rekao na konferenciji za novinare u Predsedništvu, nadovezujući se na pitanje premijeru Mađarske Viktoru Orbanu kako vidi politiku sankcija EU i da li to pogoduje Mađarskoj, kao i da li je o tome bilo reči na sastanku sa predsednikom Srbije.
Vučić naglasio da je danas sa premijerom Orbanom imao otvorene razgovore od ključnog značaja za opstanak naših zemalja i da su se saglasili da su narednih šest meseci, do 31. marta, od ključnog značaja za opstanak naših nacija i zemalja.

Naveo je da se sa Orbanom dogovorio da unaprede saradnju i da sve svoje akcije unaprede po sto puta, kako se ne bi gubilo vreme na birokratiju i čekanja.

“Mi Srbi možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska može da se osloni na Srbiju i radićemo po tom pitanju i u okviru naših energetskih sistema i svega drugog, a dužan sam da se zahvalim Mađarskoj što nam je ustupila deo skladišta za čuvanje gasa”, rekao je Vučić.

Kada su u pitanju sankcije, Vučić je podsetio da se Srbija nije priključila ni jednom od 36 odluka deklaracija o uvođenju sankcija Rusiji i ocenio je da je i u tom smislu situacija u Srbiji kompleksnija nego u Mađarskoj.

Naglasio je da je premijeru Orbanu na današnjem sastanku objasnio sa čime se sve Srbija suočava i u pogledu teritorijalnog integriteta i ostalih poteškoća.

Upozorio je da je pitanje kako će se preživeti narednih šest meseci, te da je u interesu obe zemlje da se saradnja između njih dodatno intenzivira i olakša.

Orban: Mađari i Srbi moraju biti prijatelji

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, istakao je danas u Beogradu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, nakon što je primio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

“Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo”, poručio je on.

Mađari, kazao je, vole da daju titule svojim rukovodiocima, a postoji titula “najveći Mađar”, koju je dobio Ištvan Sečenji.

“On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak, i napisao “Interesi Srbije i Mađarske su toliko povezani i ispreleteni i, hteli to mi ili ne, moramo biti prijatelji. Kada sadašnja vlada, a i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, ispunjavam staro saznanje”, naglasio je on.

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, podvukao je on.

“Istorijski nalog olakšan je time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo lično prijateljstvo negovati. Hvala ne samo na odlikovanju već i na prijateljstvu”, rekao je on.

Prijateljstvo jeste okrnjeno na jednoj tački, kazao je u šali, dodajući da je to vaterpolo.

“U vateropolu može postojati samo jedan pobednik i za pobedu moramo da se borimo u bazenu. Što se politike tiče Mađari i Srbi imaju jedan zajednički posao, a to ponekad zaboravljamo”, naglasio je on.

Orban je rekao da nas istorija podseća na tu zajedničku misiju, a to je odbrana južnih vrata Evrope.

“To je misija i odgovornost dve zemlje. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope”, podvukao je on.

Istakao je da se migracija pojavljuje u talasima u raznim oblicima i da je zajednička odgovornost da se ona kanališe.

“Istorija geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju. Zahvalan samo što smatrate da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije. Za zadatke koji nam predstoje Mađari i Srbi treba da imaju dovoljno snage”, istakao je on.

Krizna situacija bi se popravila promenom politike sankcija

Premijer Mađarske rekao je da evropska politika sankcija nikome nije donela dobro i da bi se krizna situacija u Evropi momentalno poboljšala ukoliko bi se ta politika promenila.

“Mi bismo voleli da se politika sankcija promeni i stavi u Briselu na razumnije temelje”, rekao je Orban odgovarajući na pitanje novinara da li je na današnjem sastanku bilo reči o politici sankcija EU i kako to premijer vidi, kao i da li politika sankcija pogoduje Mađarskoj.

On je izrazio zabrinutost što svet ulazi u sve veću ekonomsku krizu i poručio da ukoliko bi se sankcije ukinule situacija bi se u momentu popravila.

Orban je primetio i da se sankcije uvode na mestima koja su bezbedna i koja su daleko od zemlje protiv koje se sankcije uvode.

“Mogu reći da je lako da se kroji politika sankcija iz Pariza ili Brisela ili Madrida ili možda čak iz Berlina”, dodao je Orban.

Istakao je da ona zemlja koja je bliža zemlji kojoj se uvode sankcije mnogo više trpi, te da ne iznenađuje što mađarski stav po pitanju sankcija Rusiji radikalno odstupa od briselskog stava.

Kada su u pitanju energetske sankcije, Orban je rekao da su Evropljani “energetski patuljci, koji uvode sankcije protiv energetskog džina”.

Ocenio je da takve sankcije nikome ne mogu doneti dobro i prete da uruše ceo sistem koji se gradio poslednjih deset godina.

Odluka Evropskog parlamenta vic i levičarski pamflet

Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potpkopavanja Orban okarakterisao je kao vic i levičarski pamflet.

Orban je, zamoljen da prokomentariše jučerašnje usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

“Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva, tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic”, rekao je on.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo.

Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

“Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom”, rekao je Orban.

Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

“Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove”, naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

“Kada se formira vlada desne orijentacije onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima”, poručio je šef mađarske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na Orbanove reči, dodajući da i o nama pišu iste stvari, i “danas – sutra” su opet ovde da i nama drže predavanja i pridike, što će, pretpostavlja, nastaviti da rade.

“I to posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. To su sve specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji, u kojoj ja dobijam 60 odsto glasova. Jer, oni sa 0,7 odsto glasova to, ipak, bolje znaju. Čak sam i preterao, taj stručnjak što nam dolazi nema više 0,7 odsto, ima između 0,5 i 0,6 odsto, još sam ga i počastio… da nam drži predavanja svaki dan”, rekao je Vučić.

 

 

 

Izvor: tanjug   foto: R. Prelić