Početna Aktuelno Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NALAZIMO SE NA EVROPSKOM PUTU I NE ODUSTAJEMO...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NALAZIMO SE NA EVROPSKOM PUTU I NE ODUSTAJEMO OD NjEGA

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je rekao novinarima, posle sednice, da je usvojen dokument od šest tačaka.

“Osnovna tačka je reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH“, objasnio je predsednik Vučić.

Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan.

“Ako dobijemo dobro, ako ne nikom ništa”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je preneo da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Popularnost Evropske unije u Srbiji nikad manja, nećemo odustati od EU puta

Predsednik Vučić je izjavio nakon sastanka sa liderima u regionu da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da naša zemlja neće odustati od EU puta.

Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, predsednik Vučić je rekao da hoće uvek kada ga neko pozove.

“Kad me ko pozove, ja sam uvek spreman da razgovaram i lepo smo pristojno razgovarali, a suština rasprave je bila kako mi vidimo Evropu i šta možemo da očekujemo od Evrope. Tu su različita očekivanja u regionu. Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu i neće da odustane od njega, ali u kojoj je EU najmanje popularna”, naveo je predsednik Vučić.

“Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli – ne. Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama”, istakao je predsednik Vučić.

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije pogazili kao maljem.

Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da će taj racionalni impuls kod građana da proradi i da razumemo šta su nam stvarni interesi i da to odvojimo od emocija, poručio je predsednik Vučić.

Kaže da se trudi da građanima na razuman način objasni šta se dešava, ali da je danas u Srbiji jasna i nedvosmislena većina građana protiv ulaska Srbije u EU.

I nikada nije bila ta većina jasnija, dodao je predsednik Vučić.

Bez tenzija i nepristojnih reči, ali razlike su velike

Predsednik Vučić je preneo da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija, već razlike po mnogim pitanjima.

“Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, su priznali nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo”, rekao je predsednik Vučić.

To je, kaže, jedna od razlika, koja se jasno videla iz diskusije njega i Vjose Osmani.

Razlike su, kaže, i po pitanju BiH, i stava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića oko konstitutivnosti, koji je, kaže, i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Bilo je civilizovano, normalno, nikakvih tenzija nije bilo, niti nepristojnih reči, ako ste to očekivali”, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, nakon plenarnog zasedanja u okviru procesa “Brdo – Brioni”.

Izvor: Tanjug