Početna Aktuelno Ana Brnabić: NEZAVISNA POLITIKA JE U DANAŠNjEM SVETU NAJVREDNIJA

Ana Brnabić: NEZAVISNA POLITIKA JE U DANAŠNjEM SVETU NAJVREDNIJA

PODELI

Gošća emisije “Dobro jutro, Srbijo” predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je govorila o veoma krucijalnim tematikama, a posebnu pažnju je posvetila nedavnim posetama na najvišem nivou svetskih zvaničnika, ali i poseti Kosovu i Metohiji koja je bila u fokusu.

“Bila je naporna agenda i te je bilo potrebno da kao Vlada pripremimo mnogo stvari, naročito u vezi sa sutrašnjom posebnom sednicom Skupštine Republike Srbije o Kosovu i Metohiji i izveštaju koji će predstaviti predsednik Vučić. A moja poseta Kosovu će ostati zabeležena kao jedan od najlepših dana u dosadašnjoj političkoj karijeri, bilo je veoma emotivno, razgovori sa narodom, poseta manastiru Banjska u koji smo uložili preko 620 hiljada evra. Značilo mi je da pogledam još neke projekte, s obzirom na to da nije isto kada se o njima samo razgovara na sednicama, nego kada ih i fizički posetite. Dalo mi je dodatnu energiju. Sa Aleksandrom Vučićem se borimo, pokazujemo fleksibilnost i toleranciju, ne odgovaramo na provokacije Prištine. Ne mogu da kažem da me čudi bilo šta od strane Aljbina Kurtija, ali me čude neke stvari od tajkunskih medija ovde u Srbiji koji su izveštavali kako ne bi čak ni albanski novinari. Očekujem i posle svega bazični profesionalizam i objektivnost, iako znam da od toga nema ništa. Želela bih da pošaljem dve poruke svetu u vezi sa Kosovom i Metohijom, jedna je “mir i stabilnost”, a druga je da ipak postoje “crvene linije”. Kao što kaže predsednik Vučić mir i stabilnost skoro po svaku cenu. To znači bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Nadam se da to sada shvataju i naši partneri u Evropskoj Uniji, Nato – u, Kforu”, istakla je Brnabić, a potom je dodala:

“Nestabilnost je i dalje prisutna, rizik od bilo kakvog sukoba je i dalje prisutan, jer naš narod na Kosovu i Metohiji trpi pritisak, naročito jer se ne poštuje Briselski sporazum ni nakon deset godina, već ga dodatno kontinuirano krše. Naročito kada patroliraju jezerom Gazivode, kada uzurpiraju privatnu imovinu, grade nelegalno objekte. Kfor takve stvari toleriše, ne mogu da kažem da smo se izborili za tu stabilnost i dalje, za to je potrebna Priština i Brisel. Iako bih volela da je drugačija situacija, to na terenu nisam videla. Dopušta se kršenje Briselskog sporazuma, neke stvari koje su teške se odlažu, a to odlaganje je prolongiranje nestabilnosti. Mi konstantno imamo tu situaciju da se uvek računa na strpljenje od nas u Beogradu. Nisam sigurna da li razumeju da postoje te “crvene linije”, objasnila je Brnabić, osvrćući se i na globalnu krizu o kojoj svi spekulišu.

“Nezavisna i samostalna politika je u današnjem svetu najvrednija i najskuplja stvar, a nju je najteže imati, mnogo bogatiji od nas to sebi ne mogu da priušte, a mi je vodimo na taj način. Mi smo i dalje jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, jer smo narod koji je sve to proživeo”, konstatovala je Brnabić.

Izvor: TV Hepi