Početna Aktuelno Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić: “OTVORENI BALKAN” VAŽAN ZA EKONOMSKU BUDUĆNOST REGIONA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić: “OTVORENI BALKAN” VAŽAN ZA EKONOMSKU BUDUĆNOST REGIONA

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvarajući samit inicijative “Otvoreni Balkan” u Beogradu poručio je kako po njegovoj oceni od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemalja koje su članice ove inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost, ali istovremeno i da on učvrsti mir i stabilnost u regionu.

“Za nas je ovo od izuzetnog značaja jer od trenutka kada smo osnovali ovu inicijativu čini mi se da nikada nije bilo više pažnje i energije usmerene na uspeh samog projekta. Čini mi se da od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja, ali istovremeno da učvrstimo mir i stabilnost u regionu”, rekao je predsednik Vučić.

Pozvao je sve političke aktere, vlast i opoziciju u sve tri zemlje da razumeju značaj projekata i pomognu da se uradi nešto veliko za budućnost.

“Kada ovo budemo uradili u potpunosti će svima biti jasno kakvi su rezultati incijative”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je podsetio da je ovo prvi samit “Otvorenog Balkana” od otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU.

“Verujem da su, koliko smo mogli i Srbija i svi ostali, pomogli ostvarenju tog cilja. Nadamo se da će inicijativa dalje doprinositi ekonomskom jačanju i povezivanju, ali i pružiti mogućnost koja je od velikog značaja da govorimo u regionu jednim glasom i kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za zemlje i ceo region”, objasnio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je ocenio da dosadašnji progres nije bio mali, ali i dodao da ne može reći da su zadovoljni i tempom, jer, rekao je, čini mu se da je moglo brže.

“Uspostavljanje zelenog koridora za prevoz namirnica na graničnim prelazima doveo je do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je dosadašnje višesatno čekanje na 10 do 15-tak minuta, što nemerljivo olakšava poslovanje kompanijama“, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da će nadležni organi nastaviti sa naporima da se smanji čekanje robe i putnika na graničnim prelazima, a Srbija će nastaviti da radi na modernizaciji infrastrukture na prelazu Preševo, gde će biti dodate dve trake.

Izrazio je nadu i da će još uspešnije teći primena usaglašenih dokumenata, kao što su fitosanitarni sertifikati.

“Dokumenta koja danas potpisujemo su rezultat naše opredeljenosti da saradnja dostigne još veći nivo”, podvukao je predsednik Vučić.

Vučić je ukazao da Sporazum o mehanizmima za obezbeđivanje nesmetanog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama unutar “Otvorenog Balkana” predviđa da kada neka od tri zemlje donese odluku o zabrani neke namirnice to se neće odnositi na ostale članice inicijative.

Operativni plan u oblasti civilne zaštite, je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021. godine, dodao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je ukazao da je posebno mudra ideja albanskog premijera Edija Rame rezultirala potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u oblasti kinematografije i audio vizuelnih aktivnosti, kao nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture od jula 2021. godine, čime će se osnovati zajednički koprodukcioni fond “Otvorenog Balkana” za filmske profesionalce.

Predsednik Vučić je ocenio da će izdavanje prvih radnih dozvola i registracionih brojeva biti prekretnica koja će usmeriti razvoj privrede naše tri zemlje.

Predsednik Vučić je rekao da je osnivanje radne grupe za prevenciju kriza, posebno važno, pred dolazeću zimu.

“Znamo koliko nam se približavaju teška jesen i zima, iako su svi u ne lakoj situaciji, jedni drugima ćemo moći da pomognemo i olakšamo stanje”, rekao je predsednik Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo što su tri zemlje organizovale međunarodni sajam vina, kojim su, kako je rekao, pokazali da jednu tako važnu i izuzetnu tešku manifestaciju mogu da naprave i organizuju na najvišem svetskom nivou, dovodeći najveći deo svojih vinskih kuća, ali i najpoznatije svetske vinarije, promovišući glavne gradove i naše zemlje.

Zahvalio se posebno premijeru Crne Gore, predsedavajućem Savetu ministara Bosne i Hercegovine, ali i šefovima diplomatije Mađarske i Turske, što su došli u Beograd na Samit i poručio:

“Vi niste naši gosti, mi smo čini nam se toliko vezani i potrebni jedni drugima što pokazuje i učestalost naših susreta, da verujem da ćemo bez obzira što neki nisu formalno deo “Otvorenog Balkana” i što neki neće biti, moći da razvijamo dalju moguću saradnju“.

Istakao je da su odnosi zemalja unutar inicijative na istorijskom maksimumu.

“Kada se setim prvog susreta posle 70 godina kada smo se susreli Rama i ja, taj susret je bio prepun, rekao bih, i viška političke energije i negativne strasti, a danas su prijateljski. Naši vinari, poslovni ljudi sve bolje razumeju jedni druge, sve je više turista. Sa Severnom Makedonijom i kada smo imali određene probleme bili smo bliski, a danas najbliži i nemamo nijedno otvoreno pitanje. Imamo najbolje odnose u istoriji Srbije i Severne Makedonije i verujem da ćemo biti dovoljno pametni da ih održimo u decenijama pred nama”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da će to sve doprineti napretku celog regiona i izrazio uverenje da će većim zajedničkim radom i trudom biti moguće da se ubrizga još veća snaga u ovaj veličanstveni projekat.

“Ovo je vaša druga kuća i molim vas da se tako osećate”, poručio je predsednik Vučić albanskom i severnomakedonskom premijeru.

“Hvala svima vama koji ste ovde i nadam se i verujem da će neki od vas biti u budućnosti domaćini. Hvala prijateljima i iz šireg regiona, što žele da čuju o čemu je reč u okviru inicijative i žele da grade prijateljstvo sa našim zemljama i regionom u celini”, rekao je predsednik Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će lideri zemalja članica ozbiljno razmisliti da pozovu u regionalnu inicijativu i druge bitne zemlje i iz EU važne za taj region, kao što su Grčka, Italija, Turska i Mađarska.

“Inicijativa “Otvoreni Balkan” ne treba više da traži opravdanje za svoje postojanje, niti mi više treba da objašnjavamo, ona sada dovoljno govori za sebe i oni koji imaju viziju za budućnost i žele to da vide i čuju nas, to će razumeti”, istakao je Rama.

Rama je rekao da su na ovaj sastanak bili pozvani predstavnici Italije i Grčke, ali da su bili sprečeni da prisustvuju i najavio da će svakako biti pozvani na sledeći samit u Tirani.

“Premijer iz jedne evropske zemlje me pozvao i pitao zašto nas niste pozvali i rekao sam da ću razgovarati sa svojim kolegama o tome i da će verovatno biti pozvani, kao i da mi je veoma drago što postoji interesovanje za inicijativu”, istakao je Rama.

Istakao je da članice “Otvorenog Balkana” žele da izvuku maksimum iz te inicijative i da zato pozivaju i druge zemlje da se priključe.

“Ozbiljno ćemo razmisliti da uputimo pozive i drugim partnerima i zemljama EU i niko ne treba da bude ljubomoran na nas”, rekao je Rama i dodao da danas na samitu u Beogradu prisustvuju ministri spoljnih poslova Turske i zemlje EU – Mađarske, kao i da je tu i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Tu je i ambasador SAD i on će biti prisutan na svakom samitu, dodao je Rama.

“To znači da smo sigurni da neće biti nikakvih nesporazuma i zbog toga – hvala. Takođe, hvala Sijartu kao predstavniku EU što je ovde”, naglasio je Rama.

Inicijativom “Otvoreni Balkan” Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile su ključni korak u ključno vreme, ocenio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kovačevski je na početku obraćanja citirao Henrija Forda, koji je rekao: “To što smo se okupili je početak, da ostanemo zajedno je napredak, a zajednički rad je uspeh”.

“To je Henri Ford rekao i to danas možemo da potvrdimo. Naše okupljanje, to što smo ostali zajedno i što radimo zajedno jeste pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime zbog koje je zabrinut ceo svet”, rekao je Kovačevski.

Istakao je da je danas jasno da su inicijativom “Otvoreni Balkan” Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vreme.

“Okupili smo se kako bismo promovisali regionalnu saradnju na putu ka Evropskoj uniji. Zajedno smo se posvetili tome da olakšamo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga. Izgradili smo komšijske odnose i poverenje između prijateljskih zemalja”, rekao je Kovačevski i dodao:

“Dok neki drugi razmatraju da li ovo može da nas skrene sa evropskog puta mi, naprotiv, verujemo da smo uradili ono što je neophodno za naše građane i naše zemlje na evropski način, promovišući regionalnu saradnju, kao što to čine i zemlje u Evropi”.

Naglasio je da je saradnja između Severne Makedonije, Srbije i Albanije otvorila put da se te zemlje nose sa izazovima tako što će da obezbede hranu i energente za svoje građane, dok se zemlje širom sveta bore sa posledicama rata u Ukrajini i pandemije korona virusa.

“Uz sporazume koji će biti potpisani na ovom samitu, mi ćemo se obavezati na stabilnost kada je reč o hrani za naše građane, da se međusobno pomažemo kada je neophodno, a potom i drugim zemljama kao što bi dobre komšije trebalo da rade i kao što sve zemlje u svetu rade”, rekao je Kovačevski.

Kovačevski je naglasio da se “Otvoreni Balkan” pokazao kao funkcionalan i neophodan.

“Mi ćemo ostati na intenzivnom nivou saradnje”, poručio je Kovačevski.

Obraćanje je završio takođe citirajući Henrija Forda:

“Ako odsečete sopstveno drvo, ono će vas dva puta zagrejati, ali ako uspemo da budemo dobri za sami sebe bićemo dobri i za Evropu i za svet”.

Izvor: Tanjug/TV Pink