Početna Aktuelno Ana Brnabić: NAŠ NAJVAŽNIJI ZADATAK JE OČUVANjE MIRA I STABILNOSTI

Ana Brnabić: NAŠ NAJVAŽNIJI ZADATAK JE OČUVANjE MIRA I STABILNOSTI

PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je za RTS da to što je birana tri puta za premijerku ogromna čast i odgovornost. Najviše me muči pitanje Kosova i Metohije, a prioritet je i energetika, što predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti, rekla je Brnabić.

Na čelu sedamnaeste srpske Vlade od uvođenja višestranačja biće Ana Brnabić, kojoj će to, ukoliko je Skupština Srbije izabere, biti treći uzastopni mandat.

Brnabić veruje da će joj biti lako da napiše ekspoze i da je najvažniji zadatak očuvanje mira i stabilnosti.

“Verujem da će mi biti najlakše da napišem treći ekspoze, jer su jasni izazovi. Očuvanje mira i stabilnosti je najvažniji zadatak. Kosovo i Metohija me najviše muči. Predsednik Aleksandar Vučić je veliki deo posla preuzeo na sebe. Prioritet je i energetika, to je sada pitanje nacionalne bezbednosti. Najlakše će mi biti da napišem ekspoze”, istakla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je svet na ivici trećeg svetskog rata.

“Dogovor i kompromis postale su ružne reči, slabost, a ne snaga, niko nije spreman nikoga da sasluša”, naglasila je Brnabić.

Brnabić je rekla da se nada da ćemo do kraja septembra imati novu Vladu koja, kako kaže, na prvom mestu zahteva hrabar tim.

“Ja se nadam do kraja septembra, ali razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki, ništa se tu ne podrazumeva i mislim da je to u politici očekivano”, dodala je Brnabić.

Ukazala je da smatra da je između nje i Miloša Vučevića odlučilo to što su tako teška vremena, kao i to što ona poznaje sistem Vlade, jer je to je važno u teškim vremenima.

Ipak, ističe i da su zbog toga dogovorili da ova Vlada traje do 2024. “Na kraju je važno da imate novu energiju i nove ideje i ono što mislim da je ključno i dobro za našu zemlju i narod da funkcije nisu najvažnija stvar, već rezultati”, dodaje Brnabić.

“Mislim da je kod dogovora oko Vlade najvažnije da se svi osvestimo koliko su teška vremena i koliko je bitno da imamo tim koji je hrabar, efikasan, koji je spreman da žrtvuje svoje vreme, jer zaista nema mesta ni za šta drugo osim predanog i posvećenog rada”, naglašava Brnabić.

Na pitanje da li će Ivica Dačić biti viceprimijer, Brnabić je rekla da pretpostavlja, kao i da bi to bilo prirodno i uobičajeno.

Ističe da će potpredsednici verovatno biti Miloš Vučević i Siniša Mali, kao da će sva trojica imati i ministarske funkcije.

Govoreći o tome da li je tačno da će četiri ministarska resora pripasti SPS-u, kaže da ne može tako da priča, jer se ne radi o prostim brojkama nego o tome ko gde može da doprinese.

“Imamo neke ideje kako bi Vlada mogla da bude još efikasnija i kako bi resori mogli da se podele, ali videćemo”, navela je Brnabić.

Kada je reč o tome koliku podršku u parlamentu očekuje za novu Vladu, Brnabić je rekla da očekuje “bezbednu, stabilnu većinu”.

Ističe da će nova Vlada biti Vlada kontinuiteta.

“Srbija je krenula da se menja na jedan neverovatan način od 2014. godine i od tada je to politika kontinuiteta – fiskalne odgovornosti, ekonomske stabilnosti, sve boljeg okvira investicionog okruženja, što znači konstanstan rast plata i penzija”, rekla je Brnabić.

Ukazala je da će Vlada insistirati na završetku mnogih infrastrukturnih projekata.

“Putne i železničke infrastrukture, ali i životne sredine, najpraktičnije stvari – kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali imamo i još neke stvari – da izgradimo digitalne puteve kroz svako selo, da preveniramo interne migracije”, dodala je Brnabić.

Pored toga, važno je dodatno ulaganje u savremene tehnologije, a sledeći fokus je razvoj veštačke inteligencije.

“To su stvari koje moramo da nastavimo uprkos svim izazovima, ali kao što sam rekla najveći fokus su mir, stabilnost, Kosovo i Metohija i energetika”, naglašava Brnabić.

Izvor: RTS 1