Početna Aktuelno Miloš Vučević: LOGIČNO JE DA SNS PREDLOŽI BUDUĆEG PREDSEDNIKA VLADE

Miloš Vučević: LOGIČNO JE DA SNS PREDLOŽI BUDUĆEG PREDSEDNIKA VLADE

PODELI

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da danas neće biti održana nezvanično najavljena sednica Predsedništva Srpske napredne stranke i smatra da je politički logično da Srpska napredna stranka, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana, predloži budućeg predsednika Vlade Republike Srbije.

Vučević je rekao da će sednica Predsedništva Srpske napredne stranke biti održana narednih dana i da će se tada razmatrati pitanje mandatara i sastav buduće vlade, ali i druge aktuelne političke teme koje okupiraju i brinu građane Srbije.

Naglasio je da je jedna od opcija da on bude budući mandatar i podsetio da je isto tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio i da se na toj poziciji nađe i aktuelna predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

“Postoji i opcija da koalicioni partner predloži svog mandatara i da Srpska napredna stranka to prihvati ili da Srpska napredna stranka da svog mandatara, u tom kontekstu su spomenuta dva imena – gospođe Brnabić i moje”, naveo je Vučević za TV Prvu.

Smatra da je politički logično da Srpska napredna stranka, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana, predloži budućeg predsednika Vlade Republike Srbije i odluči sa kime će stranka ući u vladu, za šta, takođe, postoji nekoliko opcija.

Rekao je da će buduća vlada biti manjinski inkluzivna, odnosno da će Srpska napredna stranka insistirati da manjinske stranke participiraju u izvršnoj vlasti i to na višem nivou nego što je to bilo ranije, kako bi pokazali da je Srbija otvorena država za sve njene građane.

Vučević je rekao da će Srpska napredna stranka razmatrati formiranje vlade i sa dugogodišnjim koalicionim partnerima SPS-om i Jedinstvenom Srbijom.

Vučević je poručio da je u ovom trenutku važnije od toga ko će biti budući mandatar, kakvu će politiku sprovoditi buduća vlada u predstojećem periodu, koji nimalo nije lak s obzirom na situaciju na Kosovu i Metohiji i svetsku ekonomsku krizu.

Vučević je, govoreći o predlogu budućih mandatara, istakao da je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u prijateljskim odnosima i da ne postoji izborna kampanja unutar Srpske napredne stranke.

“Kakva god bude odluka, mi ćemo nastaviti da radimo zajedno”, rekao je Vučević.

Na pitanje da li je spreman da obavlja funkciju budućeg predsednika Vlade Republike Srbije, Vučević je rekao da je svaka veća funkcija i “veći paket odgovornosti”, te da će svako ko bude novi predsednik Vlade Republike Srbije “morati da podeli sede vlasi sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem”.

Podsetio je da je 10 godina obavljao funkciju gradonačelnika Novog Sada i istakao da je ponosan na svoje rezultate.

“Borio sam se za Novi Sad, kao što se borim i za svaki deo Srbije i mirno spavam što se toga tiče. Da li je vreme za neku novu stranicu u mom životu, videćemo, ne bežim i od drugih odgovornosti, a ako ostanem gradonačelnik Novog Sada, a ne isključujem i tu opciju, stvarno neću biti razočaran ili indisponiran ili ljut”, rekao je Vučević.

Srbija mora biti strpljiva i racionalna po pitanju Kosova i Metohije

Srbija po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji, mora da bude strpljiva, racionalna, da dobro odmeri svaki svoj korak i vodi se nacionalnim interesima, poručio je Vučević i istakao da je dijalog od ključnog značaja za odnose Beograda i Prištine.

“Srbija mora biti za pregovaračkim stolom, koliko god da je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću neprijatno da sedi za pregovaračkim stolom. To je njegova državna obaveza i njegova odgovornost prema građanima i uvek je bolje pregovarati, makar i neuspešno, dva dana, nego pucati dva sata jedni na druge”, rekao je Vučević.

Istakao je da Srbija pokazuje volju za kompromisom, kako bi bile zadovoljene obe strane, ali je, ocenjuje, nemoguće da se napravi kompromis gde srpska strana treba da poklekne, a da albanska strana sve dobija, kao što je to bio slučaj do sada.

Vučević je objasnio da Srbija sve radi kako ne bi došlo do eskalacije sukoba, ali i naglasio da neće doći do progona srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

“Nema igranja sa proterivanjem Srba. Mi ne želimo rat, niti želimo da i jedan Albanac strada i niko nije lud da poziva na sukobe, ali svako mora da zna, a pre svega Albanci, da nema Oluje, nema Bljeska, nema novog pogroma i nema proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, a spremni smo da razgovaramo”, rekao je Vučević.

Izrazio je nadu da će KFOR dobro razumeti svoju misiju i da neće dozvoliti “igranje Kurtija sa vatrom”.

Naglasio je da su Srbi narod koji vekovima živi na Kosovu i Metohiji, dok ih Kurti predstavlja kao grupu organizovanih kriminalaca.

Vučević smatra da zapadne sile ne smeju da protumače srpske blokade kao problem, a upade albanskih specijalnih jedinica na srpsku teritoriju kao borbu protiv kriminala.

Ocenio je da u Briselu, ne samo da nije ostvaren nikakav napredak po pitanju tablica i ličnih dokumenata Srba na teritoriji Kosova i Metohije, već je Priština došla sa novim zahtevima i dodatno zakomplikovala složenu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug/TV Prva