Početna Aktuelno Ana Brnabić: NASTAVAK IZVANREDNIH ODNOSA SRBIJE I KINE

Ana Brnabić: NASTAVAK IZVANREDNIH ODNOSA SRBIJE I KINE

PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu.

Brnabić je tokom susreta poseban akcenat stavila na rast ekonomske saradnje, podvukavši da je obim robne razmene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

Prema njenim rečima, za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76 odsto), kao i uvozu (oko 32 odsto).

Brnabić je predočila da je Kina u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, i ukazala na to da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019. godine, utrostučio.

Takođe, kako je dodala, od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri kompanije su u vlasništvu kineskih investitora, koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra.

Posebno zadovoljstvo Brnabić je izrazila povodom obnavljanja direktne avio-linije Beograd–Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnnih linija “Er Srbije” od kraja oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, Brnabić je sagovornici još jednom prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom NR Kine, i podvukla da se taj stav neće menjati.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Izvor: Tanjug