Početna Aktuelno Počela konstitutivna sednica srpskog parlamenta

Počela konstitutivna sednica srpskog parlamenta

PODELI

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije počela je danas oko 10 sati, a prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata novim poslanicima. Sednica je počela intoniranjem himne, a predsedava joj najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.Otvarajući sednicu, Janković je čestitao na poverenju koje su im građani ukazali i poželeo im uspeh u budućem radu.
Jankoviću će u vođenju sednice pomagati četiri najmlađa poslanika sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz “Ujedinjenih”, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste “Nade”. Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.
Osim verifikacije mandata narodnih poslanika, na dnevnom redu sednice su izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

U novom sazivu parlamenta biće 250 poslanika sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila, od kojih je najviše sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” – 120 poslanika.

Nakon što novim poslanicima mandati budu potvrđeni i Srbija dobije 13. saziv parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za izbor nove vlade koja će, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti formirana već sredinom avgusta.

Pre početka konstitutivne sednice medijima se obratio dosadašnji predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Nakon toga, sledi izbor predsednika parlamenta, a to će, izvesno je, biti Vladimir Orlić, kojeg će za tu funkciju kandidovati najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne, po jedno, poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Ono što je za sada poznato, to je da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko SSP-a Borka Stefanovića, Nada- Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Najjača stranka, SNS, po svemu sudeći, za potpredsednika parlamenta predložiće jedno od četiri imena – Milenka Jovanova, Marinu Raguš, Nevenu Đurić ili Sandru Božić.

Socijalisti se još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine, a gotovo je izvesno da će u ime Saveza vojvođanskih Mađara, potpredsednica parlamenta, kao i u prethodnom sazivu, biti Elvira Kovač.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova.

Novi saziv parlamenta, činiće 120 poslanika sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a 31 sa liste “Ivica Dačić – Premijer Srbije”.

Lista “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju” imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija “Moramo”, 13 mandata, lista “Boško Obradović – Srpski pokret Dveri -POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije” 10 mandata, koliko i lista “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi “Savez vojvođanskih Mađara”, tri listi “Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić”, dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, dok će jednog poslanika imati “Koalicija Albanaca doline”.

 

 

 

Izvor: tanjug