Početna Aktuelno U KORAK SA PRIRODOM: Posledice tropskih dana u Srbiji

U KORAK SA PRIRODOM: Posledice tropskih dana u Srbiji

PODELI

Najave meterologa za leto 2022. godine su se obistinile. Tokom jula meseca bili smo izloženi tropskim danima, sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine. Međutim, u avgustu mesecu očekuje nas još jedan toplotni talas, što nam govori da će ovo leto biti sušnije nego 2012. godine i 2017. godine tokom kojeg su gubici u poljoprivredi zbog suše premašili milijardu evra.

Suša dovodi do propale žetve ili znatno umanjenin poljoprivrednih prinosa, a sudeći prema prognozama, leto 2022. je u znaku žednih oranica.

Tropske temperature utiču negativno na ekosistem i dovode do klimatskih promena. Posledica žege su nedostatak pijaće vode, hrane, prirodne katastrofe, zdravlje ljudi je ugroženo, pojedine vrste nestaju izložene visokom temperaturama. Velike vrućine, suše, smanjeni prinosi u poljoprivredi kao i ekstremno jaki pljuskovi posledica su porasta temperatura na našoj planeti.

Naučnici su nas upozorili da bi uslovi na Zemlji mogli značajno da se promene ukoliko ne prestanemo da se ophodimo prema životnoj sredini kao da je naše vlasništvo. Upravo klimatske promene predstavljaju one promene koje se pripisuju ljudskim aktivnostima i kada govorimo o njima ne misli se na prirodne cikluse zagrevanja i hlađenja. Dugogodišnja proizvodnja uglja, naftnih derivata i prirodnog gasa doveli su do povećanja koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi i to će imati dugoročne posledice po klimu na našu planetu.

Posledice su i danas vidljive, stoga ne postoji nikakva sumnja da je ljudski uticaj zagrejao atmosferu, okeane i zemljište.

Delatnost koja zavisi od klimatskih uslova i koja se vezuje za klimu jeste poljoprivreda. Biljna proizvodnja u Srbiji suočena je sa brojni izazovima koje joj klimatske promene priređuju.  Pored  smanjenih prinosa ili lošijeg kvaliteta ploda, problem predstavlja i pojava novih vrsta korova i štetočina. Mere koje nam stoje na raspolaganju su: izbor odgovarajućih sorti, izmena načina obrade zemljišta, gajenje novih biljaka koje do sada nisu gajene na datim prostorima, održivo uvođenje navodnjavanja, izmena načina korišćenja i vrsta đubriva, izmene u vremenu zasnivanja useva, unapređenje mehanizacije, osiguravanje useva i formiranje zadruga.

Srbiju kao i ceo region jugoistočne Evrope očekuju značajne promene klime u skorijoj budućnosti. Od velikog je značaja da se izborimo za stavljanje pod kontrolom i smanjenje emisije gasova staklene bašte, kako bismo uspeli da izbegnemo ekstremni scenario klimatskih promena. U suprotnom, budućnost koja nas očekuje viće veoma vrela.

Pobeda – info