Početna Aktuelno DANAS JE OGNJENA MARIJA

DANAS JE OGNJENA MARIJA

PODELI

Na današnji dan, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjenu Mariju. U crkvenom kalendaru 30. jul nije obeležen crvenim slovom, međutim i pored toga Ognjena Marija je u narodu poštovana, posebno među ženama. Prema narodnom predanju, Ilija Gromovnik imao je dve sestre Marije – stariju Blagu i mlađu Ognjenu. Ilija bije gromom, Ognjena ognjem, a Blaga vetrom raspiruje. Upravo ova tri praznika kod Srba izazivaju strahopoštovanje.

Prema narodnom verovanju sveta Marija pali i kažnjava ognjem i ubraja se u „ognjevite svece“, a sveti Ilija bije gromom, na šta ukazuju i njihovi nazivi: „Ognjena“ i „Gromovnik“.

Verovanje je da na današnji dan ne treba ništa raditi, čak ni konac u iglu udenuti. Na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u rekama, ali  i pranje kose. Takođe se veruje da među onima koji se na ovaj dan ne posvađaju, tokom godine neće biti nikakvog spora. Stoga danas izbegavajte svađe sa onima do kojih vam je stalo.

Sveta velikomučenica Marina, je rođena krajem trećeg veka, u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Njena porodica bila je neznabožačka, i zbog toga je se otac odrekao kada se u 12. godini krstila. Svoj život posvetila je Hristu, i zbog toga je bila surovo mučena. Posečena je mačem u 16. godini, a njene mošti smatraju se čudotvornim i isceliteljskim, pa su oduvek poštovane.

Stradanje ove velikomučenice  obeležena su stihovima koje episkop Nikolaj navodi:

„Budi blizu mene, blizu moje duše,

Kad neverni počnu telo da mi ruše,

Budi blizu mene, snago mučenika,

Da podnesem muke bez straha i krika“.

Njene svete mošti danas se nalaze u Atini, u crkvi posvećenoj Presvetoj Bogorodici. Njega časna Desna Ruka prebačena je na Svetu Goru i nalazi se u manastiru Votoped. Na vrhu planine Langa u Albaniji, više samog Ohridskog jezera, nalazi se manastir posvećen Sv. Marini, sa delovima njenih Svetih moštiju, nad kojima se i danas dešavaju isceljenja. Ovaj praznik praznuju pored pravoslavaca i muslimani.

Portal Pobeda info svima koji slave želi srećnu slavu, a Marinama i Marijama neka je srećan imendan.

Pobeda – info