Početna Aktuelno Novi Sad u godini EPK „kroz lukove“ : Događaji u toku jula...

Novi Sad u godini EPK „kroz lukove“ : Događaji u toku jula meseca na kulturnoj sceni

PODELI

Ukoliko planirate da u danima odmora ipak ostanete u vašem gradu, Evropskoj prestonici kulture ili ukoliko vas prijatelji pitaju koju destinaciju bi preporučili za aktivan odmor,  neka vaš odgovor bude, Novi Sad.  Ovog leta grad donosi poseban talas kulture koji će u letnjim danima biti pravo osveženje.

U toku je programski luk „Tvrđava mira“ koji je na programu do 17. jula. Prošlog vikenda održan je veličanstveni „Betoven maraton“ muzički događaj za pamćenje pod vedrim nebom. Ovaj najveći događaj klasične muzike u Evropi ove godine, okupio je Beogradsku i Dortmundsku filharmoniju. Kroz devet Betovenović simfonija vodio nas je dirigent Gabrijel Felc i nakon celodnevnog programa u Gradskoj koncertnoj dvorani, doveo nas je na finiš, pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave.

Do kraja programskog luka na programu su brojne izložbe, festivali, predstave i drugi događaji. Na neke od njih ćemo vam skrenuti pažnju. Upravo tokom „Tvrđave mira“ na programu je projekat „Most“. Cilj projekta je unaprediti tržište world music – a na Balkanu. Projekat realizuje „Egzit fondacija“, a upravo festival koji je proneo slavu grada, Exit biće održan na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula. Novi Sad će tih dana u okviru programa „Most“ ugostili profesionalce iz muzičkog biznisa koji žele da unaprede svoje menadžerske kompetencije, kroz konferencije, koncerte i radionice..

Finale i zvanično zatvaranje „Tvrđave mira“ odigraće se 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi gde nas očekuje projekcija prve filmske sage o Novom Sadu. U pitanju je velika premijera filma „Liberta – rađanje grada“ reditelja Gvozdena Đurića i Žanka Tomića. Po prvi put u istoriji, grad će dobiti svoj film koji govori o nastanku i rađanju grada. Autori filma opisuju ovu sagu kao politički triler koji govori o okolnostima koji su doveli do nastanka  Libertacione povelje.

Tu se ne završavaju letnja kulturna dešavanja u gradu. Od 22. jula, do 28. avgusta na programu je programski luk “Dunavsko more”, koji za glavnu temu ima reku Dunav. Spajanjem umetnosti i ekologije, “Dunavsko more” nam donosi umetničke programe kao poziv na akciju za očuvanje i brigu o Dunavu.  Gradska plaza Štrand postaće centar održavanja ovog programskog luka i paviljon radova koji će izložiti umetnici iz preko sedam evropskih zemalja.

Brojni su razlozi  da grad Novi Sad bude na vrhu liste za leto. Bilo da ste iz Novog Sada ili ne, sigurno ćete pronaći bogatu ponudu u okviru programa EPK koja vaše vreme može učiniti nezaboravnim. Dinamika grada učiniće da svaki dan koji provedete u prestonici kulture bude ispunjem raznim sadržajima.

Provedite leto u Novo Sadu, jer POČETAK JE NOVOG. SADA.

Pobeda – info