Početna Aktuelno DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN DUNAVA

DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN DUNAVA

PODELI

Međunarodni dan Dunava obeležava se 29. juna , u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Konvencija je potpisana davne 1994. godine na današnji dan u Sofiji (Bugarska), a ugovorne strane – potpisnice, su bile podunavske zemlje i Evropska unija. Pomenuti međunarodni akt je osnov saradnje evropskih država radi zaštite reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Od 2004. godine proslavlja se i obeležava Međunarodni dan Dunava i tom prilikom sprovode se različite akcije u sklopu manifestacije u kojoj svake godine učestvuje sve veći broj ljudi.

O Dunavu su pisali Aristotel, Ciceron, Herodat, a pamte se reči Napoleona koje je opisao Dunav: „Dunav je kao car među rekama, večan kao Tibor, plodonosan kao Nil, veličanstven kao Misisipi, ljubljen kao Volga, živahan kao Rajna“.

Kroz istoriju narodi su reku Dunav različito nazivali. Drevni Tračani su koristili izraz Istok, Skiti – Mataos, Rimljani – Danister i Danibius, Nemci i Austrijanci – Donau, Turci – Tuna, Rumuni – Dunarea, a Srbi i Bugari – Dunav!

Reka Dunav zauzima drugo mesto u Evropi po dužini, odmah posle Volge. Izvire u podnožju planine Švarcvald na jugozapadu Nemačke. Protiče kroz devet država, a sa svojih 2888 kilometara, Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara od Bezdana do Prahova. Dunav je najznačajniji ekosistem u Evropi i pruža nam mogućnost da maksimalno iskoristimo njegove resurse. Ta reka je naša najjača veza sa ostalim državama Evrope i nudi velike turističke i druge potencijale. Četiri prestonice se nalaze na obali Dunava, a to su Beograd, Beč, Bratislava i Budimpešta.

Reka Dunav svoj put završava ulivanjem u Crno more, a neke od najvećih pritoka su: Tisa, Morava, Vah, In, Drava, Sava, Olt i Prut. Pored prirodnih, brojne su i kulturno – istorijske vrednosti, posebno tvrđave na obali reke: Petrovaradinska, Beogradska, Smederevska, Golubačka, Ramska, arheološka nalazišta Vinča, Starčevo, Lepenski Vir, Viminacijum i Trajanova tabla.

Priroda duž toka Dunava stvara prizor od kojih zastaje dah. U Podunavskim zemljama neki od najpopularnijih vidova odmora, koji će u budućnosti doživeti ekspanziju su brodski, biciklistički i kamping turizam. U pogledu biciklizma, poznata je tura Eurovelo 6, koja počinje od Atlanskog okeana u Francuskoj i vodi do Crnog mora. Od ukupne dužine od 3500 kilometara, kroz Srbiju prolazi 668 kilometara, čiji važan deo prolazi kroz Đerdapsku klisuru.

Dunav je spajao i spaja narode, kulture, religije, običaje, mitove i legende. Za sve narode koji su živeli i za one koji danas žive na obalama Dunava, ova reka je bila i ostala izvor života i svedok ratova, stradanja i osvajanja.

Dunav krasi Novi Sad i svako od nas ima uspomenu, a i stih posvećen ovoj magičnoj reci. U znak sećanja na 29. jun potrudimo se da naš Dunav održimo čistim i još lepši kako za nas tako i za buduće generacije.

Voda ne poznaje nacionalne granice.

Pobeda – info