Početna Aktuelno Ana Brnabić: ZA TEŠKE ODLUKE BIRAMO MUDROST

Ana Brnabić: ZA TEŠKE ODLUKE BIRAMO MUDROST

PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je, za RTS 1, da je u aktuelnoj situaciji važno da budemo hrabri, ali i da budemo mudri prilikom donošenja teških odluka. Nada se da će što više radnika Fijata prihvatiti novu ponudu Stelantisa za odlazak na obuku u Slovačku. Energetika će biti glavna tema za narednu vladu.

Brnabić je komentarišući jučerašnju svečanost i dodelu Vidovdanskih odlikovanja rekla da je važno prisetiti se teških, ali i lepih trenutaka istorije i da to sa sobom nosi poruku kako za Srbiju, tako i za one koji gledaju u Srbiju i na Srbiju.

“Najvažnija poruka koju smo čuli u govoru predsednika Republike je da ako danas razmišljamo da li da biramo hrabrost ili mudrost, da je u ovom trenutku zaista važno da budemo hrabri, ali da za teške odluke izaberemo mudrost”, navela je Brnabić.

Rekla je da, iako je vlada u tehničkom mandatu, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost i radi sve što je važno za život građana. Vlada, takođe, usvaja akcione planove, priprema zakone, usklađuje srpsko sa evropskim zakonodavstvom.

Energetika najvažnija tema buduće vlade

Energetika će biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade, izjavila je Brnabić i dodala da se radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

“Gledamo da kupujemo dodatni ugalj dok ne završimo ono što moramo da uradimo sa našim dodatnim otpravkama da više kopamo našeg uglja”, rekla je Brnabić i dodala da se razgovara i sa zemljama regiona, ali i sa Kinom i Turskom.

Brnabić je navela da je ugalj koji mi koristimo mnogo jeftiniji i da nam je skuplji transport od samog uglja.

“Kada kažemo da je 310 do 400 dolara to je onaj kameni, mrki ugalj, koji mi ne možemo da koristimo. Lignit koji koristimo je mnogo jeftiniji, ali svakako mnogo nekvalitetniji”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da se, kao što je tokom pandemije korona virusa naša naučna zajednica angažovana da nađe rešenja kako bi bili samoodrživi, pa smo tako napravili i svoj prvi test za antitela, prvi srpski respirator, to sada pokušava da uradi i u energetici.

S tim u vezi, navela je da je pre desetak dana imala sastanak sa predstavnicima preduzeća “Elektroprivreda Srbije”, ali i sa fakultetima – Mašinskim, Rudarsko-geološkim, o tome da delom kupimo i onaj mnogo kvalitetniji ugalj, pa da se on miksuje sa lignitom kako bi od manje uglja dobili više električne energije.

“Sada počinjemo i testiranje u jednom bloku naših termoelektrana da vidimo da li možemo sa 20, 25 odsto da miksujemo taj mnogo kvalitetniji ugalj i da to bude dodatna pomoć”, rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da je želja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da što pre budu završene izborne radnje i da se krene u pregovore sa svim parlamentarnim strankama, te istakla da će energetika biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade.

Do kraja dana 492 radnika Fijata dobiće otpremnine

Brnabić je izjavila da će 492 radnika kragujevačke fabrike “Fijat”, koji su proglašeni tehnološkim viškom, do kraja dana dobiti otpremnine.

“U subotu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je sve dogovoreno. Dogovoren je nivo otpremnina i 492-oje radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom će danas do kraja dana dobiti svoje otpremnine”, rekla je Brnabić.

Poručila je da država nastavlja da se bori za sve ostale radnike i navela da je i u nedelju i juče i jutros imala razgovore sa Stelantisom.

“Naša, ali i njihova želja je da što više radnika, tih ostalih 1.500, ostane. Rekla sam im da onda moraju dodatno da poboljšaju ponudu i tako su došli sa ponudom 3 plus 1 – tri meseca radite u Slovačkoj ili Poljskoj, a mesec dana ste u Kragujevcu”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je sada na radnicima i sindikatima da to iskomuniciraju i da se vidi da li će imati dovoljno radnika koji su spremni da prihvate takvu ponudu.

Teška, ali najmudrija politika Srbije

Komentarišući poziciju Srbije usred aktuelne geopolitičke situacije, Brnabić je rekla da Srbija pokušava da zadrži poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

“Na pragu smo trećeg svetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija”, navela je Ana Brnabić.

Ističe da Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od strane EU, SAD, ali i Bliskog istoka, Kine, Ruske Federacije.

“To je pozicija koja je teška za teritorijalno i brojčano malu zemlju kakva je Srbija, a koja je izvojevana hrabrom i mudrom politikom”, rekla je Brnabić.

Rekla je da će Srbija da izgura rast penzija i minimalca na potpuno održivim osnovama, tako da ne bude opterećenje za privredu.

Izvor: Tanjug/RTS 1