Početna Aktuelno Četiri meseca rata u Ukrajini, sve jači pritisak na ukrajinsku vojsku u...

Četiri meseca rata u Ukrajini, sve jači pritisak na ukrajinsku vojsku u Luganskoj oblasti

PODELI

Rat u Ukrajini traje već četiri meseca (121) dan. Za prevlast u Lugankoj oblasti odlučujuće bitke vode se kod Severodonjecka i Lisičanska. Načelnik Luganska smatra da će ukrajinska vojska možda morati da se povuče iz Lisičanska. Ukrajina zajedno sa Moldavijom dobila status kandidata za EU. Ruski šef diplomatije kaže da Moskva garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora.
Ruske snage napreduju ka južnim prilazima Donbasu. Rasplamsavaju se borbe za Severodonjeck i susedni Lisičansk. Podeljeni rekom ti gradovi su postali ključno bojište u napadu Rusije na industrijsko srce Donbasa.
Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti kaže da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku iz Lisičanska kako bi izbegle da budu opkoljene nakon što su ruske snage zauzele dva sela na jugu.

Oficir proruskih snaga u Lugansku Andrej Maročko tvrdi da se ukrajinski vojnici masovno predaju duž cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje.

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Mikolajev na jugu Ukrajine, navedeno je u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Segej Lavrov poručuje da Moskva ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru i da je potrebno samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak.

 

 

 

Izvor: rts