Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: VERUJEM U EVROPSKU BUDUĆNOST SRBIJE

Aleksandar Vučić: VERUJEM U EVROPSKU BUDUĆNOST SRBIJE

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, dolazeći na Samit EU-Zapadni Balkan, da je došao da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka, predsednik Vučić rekao je “ništa”, a na to da li se uplašio dolaska u Brisel, kao što su neki tvrdili, poručio je da su prošla vremena u kojima neko može da slobodne i nezavisne države ucenjuje pritiscima.

“Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana. Zajedno ćemo se boriti na tom putu poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i da smo mnogo mali, a neki mnogo veliki, ostavite nekom drugom, to su priče za malu decu”, poručio je predsednik Vučić.

“Želimo da ubrzano razvijamo prijateljske i bratske odnose. Verujem da ćemo na evropskom i svim drugim putevima biti zajedno”, naglasio je predsednik Vučić.

Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog procesa, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.

“Ne mogu da kažem da je Kovačevski srećan. Videćemo šta će biti”, dodao je predsednik Vučić.

Istakao je da je Severna Makedonija za Srbiju bratska i prijateljska zemlja i da sve što oseća Skoplje kao da osećamo u Beogradu.

Predsednik Vučić izjavio je, na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sedi na svojoj stolici.

“Očekivao ili ne očekivao, dobiće odgovor”, rekao je predsednik Vučić, na pitanje novinara iz Hrvatske koji ga je pitao kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice.

“Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, predsednik Vučić kratko je odgovorio:

“I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo”.

Predsednik Vučić izjavio je u Briselu, da je tu da razgovara o evropskoj budućnosti regiona, te da veruje da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanja stranih novinara, predsednik Vučić pojasnio je da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, uoči odluke o dolasku u Brisel, razgovarao o pitanju odnosa Severne Makedonije i Bugarske, budući da neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani.

“To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali smo ovde, ovde smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan”, rekao je predsednik Vučić i dodao da će biti dobro ako se do njih dođe, a ako ne, svakako smo, kako je rekao, zahvalni Uniji na investicijama i donacijama.

Uradićemo sve da sačuvamo sebe, dodao je predsednik Vučić.

Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, predsednik Vučić rekao je da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu, i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što, ističe, podržava i teritorijalni integritet Srbije, što, konstatuje, nije slučaj sa većinom zemalja EU.

Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se danas u Briselu i o tome razgovarati.

“Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih”, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje o predlogu Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, predsednik Vučić rekao je da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.

Izvor: Tanjug/TV Pink