Početna Aktuelno U KORAK SA PRIRODOM: Lekovito bilje

U KORAK SA PRIRODOM: Lekovito bilje

PODELI

Slušam biljke I njihove mudrosti pretvaram u reči.

 

Zdravlje je imperativ sadašnjeg vremena. Bez telesnog i duhovnog zdravog čoveka, društvo bi bilo duboko u problem, jer je čovek taj koji stvara. Samo zdrav čovek je u stanju da očuva društvenu zajednicu, stoga je svest o zdravlju na visokom nivou lestvice ljudskih vrednosti.

U očuvanju našeg zdravlja veliki značaj ima bilje (lekovito bilje). Priroda nam nudi veliki izvor bilja, koje nam mogu pomoći u prevenciji I lečenju teskoba I bolesti. Poslednih godina bilje dobija na značaju, a bilo je zapostavljeno zbog upotrebe sintetičkih proizvoda. Bilje, sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka, samo ga treba dobro izabrati, čuvati i pripremati, kako bi se ostvarila prava korist. Biljke se mogu koristiti kao hrana, kao začin i kao lek.

Priča o bilju nije jednostavna i ne svodi se na odlazak na obranak planine i branje lekovitih travčica. Verovali ili ne, u Republici Srbiji je oblast bilja (zaštite) uređena pravnih normama. Društvena zajednica se odgovorno odnosi prema zdravlju stanovništva, a u prilog tome govori:

  • Zakon o zdravlju bilja – ovim zakonom uređuje se zaštita I unapređenje zdravlja bilja, mere za sprečavanje unošenja, otkrivanje, sprečavanje kontrola, uslovi za proizvodnju, preradu, dorado, uvoz, skladištenje I promet bilja, biljnih proizvoda, kao I uslovi za pružanje usluga u oblasti zaštite zdravlje bilja.

Lekovito bilje i proizvodi od lekovitog bilja za ljudsku upotrebu mogu biti registrovani I pušteni u promet u obiku čaja, dijetetskog proizvoda, tradicionalnog biljnog leka. Svaka od ovih kategorija podlaže posebnoj zakonskoj procedure, regulativi i zahtevima kvaliteta.

Ljubav prema prirodi, tradicija I težnja za zdravljem pretvorila se u biznis sa lekovitim biljem u Srbiji. Sakupljanjem lekovitog bilja u našoj zemlji bavi se  oko 5.000 ljudi, dok se otkupom bavi na desetine firmi. Iz Srbije se izvozi lekovito bilje u vrednosti od nekoliko miliona dinara.

Najzastupljenije su bela slačica, kamilica, nana, neven, hajdučka trava, žalfija, majčina dušica.

Od kvaliteta zemlje I klimatskih faktora zavisi stepen lekovitosti biljaka. Međutim, nisi svi biljni organi lekoviti. Od tatule se traži list i seme, od belog sleza koren, od šipka plod. Takođe, osušeni delovi lekovitog bilja ne mogu se čuvati beskonačno.

Lekovite biljke koje imaju potvrđeno  medicinsko dejstvo i korisnost su:

  • Kantarion – za rane I druge povrede, a upotrebljava se i kao čaj za lečeje plućnih i stomačnih problema.
  • Hajdučka trava – ajdučica, najpoznatija lekovita biljak. Koristi se za lečenje stomačnih  bolesti.
  • Pelin – raste na neobrađenoj zemlji, stavlja se u alkoholni napitak, Pelinkovac. Koristi se za lečenje astme I za srčano oboljenje.
  • Žilovlak – bokvica, raste na livadama, putevima. Stavlja se na ranu, i služi za izlečeje gnoja.
  • Beli slez – njegov koren se kuva kao čaj, a potom se tečnost pije, pomaže kod jakog kašlja I za ispiranje usne duplje.
  • Kamilica – ima najširu narodnu upotrebu. Koristi se kao čaj, zatim za ispiranje očiju I nosa.
  • Maslačak – uzimanje listova u vidu salate utiče brzo na lučenje mokraće. Njegovo mleko uspešno uklanja bradavice.

Sa lekovitim biljem treba biti oprezan, jer je potrebno znanje (ili uputstvo) o tome kakvo bilje, kakav preparat za šta koristiti, kako bi se iskoristili korisni sastojci i postigli povoljni efekti, a izbegle neželjene posledice.

Sa Rtnja, Ozrena, Suve Planine, Stare Planine, Vlasinske visoravni, Jastrepca, Kopaonika, Radana, Zlatibora, Zlatara, Tare, Fruške Gore, Čemernika, Pešterske visoravni, stiže zdravlje I duh prirode, stoga čuvajmo našu prirodu za budeće generacije.

 

Pobeda – info