Početna Aktuelno Ukrajinska kriza iz dana u dan: Žestoke borbe u istočnom delu Donbasa,...

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Žestoke borbe u istočnom delu Donbasa, Zelenski traži još oružja – zalihe iz Evrope iscrpljene

PODELI

Rat u Ukrajini ušao je u devedeseti dan. Najteže borbe vode se u istočnom delu Donbasa. Ukrajinske snage granatiraju Donjeck. U toku je deminiranje čeličane “Azovstalj”, posle predaje ukrajinskih boraca i plaćenika. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata. Traži maksimalne sankcije Moskvi i oružje koje treba Ukrajini. Evropa kaže da su njene zalihe oružja iscrpljene posle isporuka Kijevu. Predsednik Belorusije upozorio je da je Zapad taj koji radi na rasparčavanju Ukrajine.
Na istoku Ukrajine najveće borbe su u regionu Donjecka, gde ukrajinska vojska pojačava granatiranje ruskih položaja. Ruske snage opkoljavaju ukrajinske trupe u Severodonjecku.

Sa ruske podmornice, u Crnom moru, lansirala je četiri krstareće rakete “Kalibar”. U luci Marijupolj, u toku je deminiranje industrijske zone “Azovstalj”, a ukrajinskim borcima iz čeličane – sudiće vlasti samoproglašenog Donjecka.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata.

U video obraćanju učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, u Davosu, predsednik Zelenski zatražio je oštrije sankcije Moskvi – naftni embargo, blokada svih banaka i potpuna zabrana trgovine za Rusiju.

Na prvom suđenju za ratne zločine od početka sukoba – ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu robiju, zbog ubistva nenaoružanog civila. Dvadesetjednogodišnji zapovednik tenkovske posade izjasnio se da je kriv za ubistvo šezdesetdvogodišnjeg muškarca, u februaru, na severoistoku Ukrajine, i da je sledio naređenja.

Suđenje ima veliki simbolički značaj za Ukrajinu, koja je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina ruske vojske.

Rusija poriče ratne zločine, kaže da dostojanstveno podnosi sankcije, i optužuje Zapad za izazivanje globalne prehrambene krize.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u Sočiju, sa ruskim kolegom Putinom – upozorio da Zapad želi da raskomada Ukrajinu.

Moskva je ukazala na to da režim u Kijevu, a posebno predsednik Zelenski – predaju teritoriju svoje države Poljskoj, davanjem posebnih prava građanima te zemlje – na ukrajinskoj teritoriji.

 

 

 

Izvor: tanjug, rts