Početna Aktuelno DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI

PODELI

„Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju svetu veru držimo i s nadom tebi pristupamo“. – molitva Svetom Vasiliju Ostroškom

 

Srpska provoslavna crkva i vernici danas obeležavaju veliki dan i slave velikog sveca, crvenim slovom u crkvenom kalendaru upisan – Svetog Vasilija Ostroškog.  Ime našeg sveca i čudotvorca je daleko poznato i izvan Srpske pravoslavne crkve. Pravoslavni vernici ovog svetitelja poštuju, a njegova bezbrojna čuda prepričavaju se širom sveta.

Na Ostrogu U Crnoj Gori gde se nalaze mošti Svetog Vasilija, svakog dana dolaze vernici da bi se pomolili nad moštima čudotvorca Vasilija Ostroškog, kojeg smatraju isceljiteljem svih nevoljnih i bolnih.

Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. godine, u siromašnoj, ali pobožnoj i blagočestitoj pravoslavnoj porodici, od oca Petra i majke Anastasije, u selu Mrkonjić, Popovo Polje, u današnjoj Hercegovini. Roditelji su mu na krštenju dali ime Stojan. Od detinjstava je bio ispunjen ljubavlju prema crkvi, a odlikovao se i neophodnijm vrlinama, smirenošću i ozbiljnošću. Radi školovanja roditelji su ga odveli u manastir Zavalu, gde se učio mudrostima Svetog pisma i svetih otaca. Kada je odrastao put ga vodi u manastir Tvrdoš, gde je još više zavoleo monaški život i na kraju primio monaški čin i ime Vasilije, pod kojim je poznat. Kratko nakon zamonašenja Vasilije je steko đakonski i sveštenički čin.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za vernike. U toku monaškog života putovao je u Carsku Rusiju i na Svetu Goru i sa sobom je donosio bogate crkvene darove, svete odežde, crkvene knjige i nešto novca za svoj narod.

Za njegovog života narod ga je smatrao za svetitelja, jer se mnogo puta uverio u njegov sveti život i molitvu i u dar prozorljivosti koji beše dobio od Boga.

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti čuvaju se do današnjeg dana.

U Ostrogu se svake godine na Trojičindan održava veliki narodni sabor kada dolazi najviše poklonika, bez obzira na veroispovest, tražeći isceljenje u mukama i bolestima.

Na današnji sveti dan, 12. maj se posti, nište ne valja raditi osim ići u crkvu i pomoliti se.

Partijarh srpski Porfirije stigao je sinoć u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u manastir Ostrog, povodom jubileja – 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija. Danas, sa početkom u 8 časova, patrijarh Porfirije će služiti liturgiju, a u 18 časova će predvoditi Svetovasilijevsku lituju u Nikšiću.

Sveti Vasilije, moli Boga za nas grešne.  Amin.

Pobeda – info