Početna Aktuelno Ana Brnabić: EU NAJVAŽNIJI POLITIČKI I TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE

Ana Brnabić: EU NAJVAŽNIJI POLITIČKI I TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE

PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova.

Zato su 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije, dodala je Brnabić, projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višedecenijski period blagostanja i prosperiteta.

“Srbija je država koja je prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane”, rekla je Brnabić.

Dodala je i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

“To što smo danas u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti, Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija, već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo evropske zajednice”, rekla je Brnabić.

Navela je da je Evropska unija i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije.

“Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope”, zaključila je Brnabić.

Izvor: Tanjug