Početna Aktuelno DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU – 9. MAJ

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU – 9. MAJ

PODELI

Na današnji dan, 9. maja nacistička Nemačka kapitulirala je u Drugom svetskom ratu i tim aktom je rat okončan.

Tog 9. maja 1945. godine u Berlinu, akt bezuslovne kapitulacije nacističke Nemačke potpisao je u ime države feldmaršal Vilhelm Kajtel, a u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, dok je zapadne saveznike predstavljao britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Danas se navršava 77. godina od tog velikog dana za čovečanstvo i 9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom širom Evrope i sveta.

Za početak Drugog svetskog rata  uzima se 1. septembar 1939. godine , kada je počela nemačka invazija na Poljsku. Nedugo potom usledila je objava rata Nemačkoj od strane Velike Britanije i Francuske, kao i savez Nemaca sa Italijanima.

Tokom rata učestvovale su govoto sve države i velike sile toga vremena. Osnovana su dva suprostavljena vojna saveza:

  • Sila Osovine – Nemačka, Italija, Japan, Mađarska, Bugarska i drugi.
  • Saveznici – Sovjetski Savez, Jugoslavija, Francuska, Velika Britanija, Kina, Grčka, SAD, Poljska.

Najveći i najteži rat u istoriji čovečanstva je trajao punih šest godina, koji je odneo veliki broj ljudskih života. Istorija nas uči da su rat obeležile masovne smrti, koncentracioni logori, kao i jedini slučaj upotrebe nuklearnog oružja. U ratu je učestvovalo oko 110 miliona vojnika iz 61 zemlje sveta. Takođe, tok rata i brojne operacije koje su vođene širom Evrope, Azije i sveta tema su proučavanja i pisanja brojnih istoričara i obavezne lekcije u udžbenicima. Jedna od presudnih vojnih operacija je bitka za Berlin, gde je silovita sovjetska armija napala neprijatelja sa istoka. Bitka je trajala od kraja aprila do početka maja 1945 godine. Pre nego što je okončana, Adolf Hitler je počinio samoubistvo, a Nemačka je kapitulirala svega par dana posle pobede saveznika.

Najveću žrtvu je podneo SSSR (Rusi, Ukrajinci i Belorusi), ukupno nastradalih oko 25 miliona, takođe i Jugoslavija koja je uvek bila protiv fašizma je podnela žrtvu  1.5 miliona nastadalih za slobodu.

Najupečatljivija proslava Dana pobede nad fašizmom uvek je u Moskvi, kada se sa vojne parade na Crvenom trgu čuje gromoglasno „ura“, dok Besmrtni puk maršira gradovima širom sveta. Ove godine biće organizovana parada kao i do sada, sa velikim momohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Moskovljani jedni drugima čestitaju Dan pobede, a na ulicama su crvene zastave i Georgijevske lente.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom biće upriličeno 9. maja 2022. uz počasni marš „Besmrtni puk“ u centru Beograda, na kojem tradicionalno učestvuju predstavnici Ruske ambasade.

u Novom Sadu će ponovo biti održana manifestacija Ritam Evrope, kojom novosadski Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je 14. izdanje, zbog dvogodišnje pauze koja je nastala usled pandemije korona virusa. Ritam Evrope, postala je jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu, a ove godine obuhvata muzički program na bini u Kineskoj četvrti/Kreativnom distriktu, gde će nastupiti bendovi: Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i Eyesburn.

U borbi za slobodu i opstanak, srpski narod je kao deo antifašističke koalicije podneo ogromne žrtve, koje obavezuju da negujemo sećanje na našu slavnu istoriju, ideale i vrednosti na kojima je počivala Narodno oslobodilačka borba. Sloboda je krvlju plaćana u Drugom svetskom ratu i danas se sećamo svih nastradalih, naših predaka koji su se hrabro suprostavili fašizmu i nacizmu.

 

Pobeda – info